Extrémne teploty krátia pracovný čas v úradoch

Štefan Rimaj | 15.07.2010 09:26
Vysoké teploty, ktoré v týchto dňoch sužujú Slovensko, majú vplyv aj na dĺžku pracovného času v mnohých štátnych a mestských úradoch, ktoré často sídlia v starších a neklimatizovaných budovách. Teploty v kanceláriách sa šplhajú nad tridsať stupňov Celzia a ohrozujú zdravie zamestnancov. Pracovníčku Úradu práce v Rimavskej Sobote musela z práce odviesť v utorok rýchla zdravotná pomoc.

Podľa riaditeľky spomínaného úradu Idy Melichovej jej kolegyňa mala zdravotné problémy aj v minulosti, no pod tie z utorka sa určite podpísalo aj teplo. „V popoludňajších hodinách sa nám do okien opiera slnko a teplota v kanceláriách dosahuje 35 stupňov Celzia,“ hovorí Melichová. V úrade preto v týchto dňoch pracujú do štrnástej. Juh stredného Slovenska patrí k oblastiam, kde Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre vysoké teploty výstrahu prvého stupňa.

Pre teplo upravujú pracovný čas aj v Lučenci. Na Mestskom úrade v Lučenci primátor Milan Marko každý deň rozhoduje o krátení pracovného času. „V utorok sa pracovalo do trinástej hodiny, do konca riadneho pracovného času zostalo len niekoľko ľudí,“ poznamenala Ľubica Hanová zo sekretariátu primátora. Na chodbách úradu majú ľudia zabezpečené pitie podľa potreby.

Na Obvodnom úrade v Lučenci pracovali ľudia v pondelok do pol druhej popoludní, v utorok ešte o pol hodiny kratšie. Pracovný čas v Hnúšti skrátili do pätnástej hodiny. „Ľuďom sme zabezpečili mimoriadny pitný režim a ľuďom už teploty zmierňujú ventilátory, ktorými sme vybavili všetky kancelárie,“ podotkol primátor mesta Michal Bagačka.