Smer sa zúženia imunity obáva

Igor Stupňan | 16.07.2010 07:37
fico, paška, sulík Foto:
Koalícia, ktorá má v parlamente 79 hlasov, potrebuje na zúženie poslaneckej imunity poslancov a sudcov podporu opozície.
Šťastný koniec nekonečného slovenského príbehu o obmedzovaní poslaneckej imunity je v nedohľadne aj po nástupe novej vlády. Do parlamentu príde ďalší návrh, ktorý nemá šancu prejsť.

Hoci vláda Ivety Radičovej v štvrto­k ako prvý schválila práve návrh takého ústavného zákona, opozícia už vyhlásila, že ho nepodporí.

Súhlas s ústavným zákonom si vyžaduje podporu 90 poslancov, koalícia ich má len 79. Radičová sa preto plánuje stretnúť s predstaviteľmi opozície a presvedčiť ich, aby návrh podporili. „Výkon poslaneckej profesie predpokladá, že poslanci budú mať zvýšenú dôveru občanov,“ povedala premiérka, ktorá nevidí jediný dôvod, aby poslanci koalície a opozície zúženie imunity nepodporili.

Smer však na jej slová zareagoval odmietavo. „Ako sa máme na túto iniciatívu pozerať, ak predseda parlamentu v médiách posiela lídra opozície do basy? Vláda si chce dať do rúk nástroj na kriminalizáciu opozície, lebo inak vládnuť nevie,“ povedala hovorkyňa Smeru Silvia Glendová. Okrem toho strana považuje rozhodnutie vlády za „horlivé“, keďže jeden z členov koalície navrhol o tejto otázke referendum, ktoré bude v septembri.

Politológ László Öllős si myslí, že vládny návrh nemá šancu na úspech. Vysvetľuje to tým, že nová vláda bude preskúmavať rozhodnutia bývalých ministrov a štátnych tajomníkov, ktorí sedia v poslaneckých laviciach, a tí to môžu vnímať ako snahu o kriminalizáciu. „Opozícia tým však zoberie na seba riziko, že aj ona nenaplní sľúb, keď hovorila o zúžení imunity,“ poznamenal Öllős.

Predstaviteľka druhej opozičnej parlamentnej strany, podpredsedníčka SNS Anna Belousovová si podporu obmedzenia poslaneckej imunity predstaviť vie. Je za to, aby poslanci zodpovedali za svoje výroky v plnom rozsahu. V súčasnosti, ak sa poslanec cíti dotknutý výrokmi kolegu na pôde parlamentu, môže sa brániť v občiansko-súdnom konaní.

Vláda svoj návrh zdôvodňuje tým, že imunita nemôže chrániť poslancov a sudcov pred trestným stíhaním vo veciach, ktoré s ich poslaneckou a sudcovskou činnosťou nesúvisia. Preto predkladaný návrh zrovnoprávňuje poslancov a sudcov s ostatnými občanmi štátu a ponecháva im imunitu len za hlasovanie a za výroky prednesené v parlamente a u sudcov za ich rozhodovaciu činnosť. Naďalej však bude potrebný súhlas parlamentu na vzatie poslanca do väzby a súhlas Ústavného súdu na vzatie sudcu a generálneho prokurátora do väzby.

V súčasnosti majú poslanci dokonca imunitu aj na priestupky. Výnimkou je, že ak je účastníkom dopravnej nehody, musí sa podrobiť dychovej skúške.

Všetky doterajšie snahy o obmedzenie poslaneckej imunity vyšli naprázdno a podobný osud zrejme čaká aj najnovší návrh.