Mám z toho desivý pocit, povedala Radičová o dôsledkoch povodní

TASR | 16.07.2010 15:49, aktualizované: 
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová na východe navštívila oblasti, ktoré postihli záplavy.
Obec Kapušany, kde v lokalite pod hradom masívny zosuv svahu poškodil statiku viacerých rodinných domov a niekoľko rodín pripravil o strechu nad hlavou, navštívila predsedníčka vlády Iveta Radičová. Prezrela si poškodené domy a s obyvateľmi hovorila o problémoch, s ktorými momentálne zápasia.

V súvislosti s uvoľnením peňazí pre postihnuté obce premiérka uviedla, že v prvom rade je potrebné akútne uhradiť predovšetkým tie náklady, ktoré museli obce zaplatiť pri riešení krízových situácií, keď bolo nutné chrániť zdravie občanov a majetok. Vláda by o tom mala, podľa nej, rokovať na budúcu stredu.

„Máme už presnú sumarizáciu škôd občanov, obcí, na doprave v pôdohospodárstve, tých je naozaj veľmi veľa. Samozrejme, že pre nás prioritná je pomoc občanom, aby mali čo najskôr strechu nad hlavou, a aby bola dopravná sieť, aby sa mohli dostať do zamestnania,“ konštatovala Radičová. Dodala, že len čo vláda rozhodne, začnú sa rozosielať financie. V tejto súvislosti požiadali o finančnú pomoc z Fondu solidarity Európskej únie.

Viacerí občania sa premiérke posťažovali, že sú v neriešiteľnej situácii a nevedia, ako sa bude dať v tejto lokalite ďalej bývať. „Kúpil som si tu stavebný pozemok, zaťažil som sa hypotékou a teraz nemôžem stavať a ten pozemok je v zásade nepredajný,“ povedal jeden z majiteľov pozemkov.

Premiérka si myslí, že je veľmi nezodpovedné neurobiť geologický prieskum pred tým, ako sa vydáva stavebné povolenie na takomto prudkom svahu bez ohľadu na to, či to zákon nariaďuje, alebo nie. Dodala, že tento zákon sa bude musieť novelizovať.

Zosuv pôdy na ploche 500 krát 600 metrov pod Kapušianskym hradom zaregistrovali začiatkom júna tohto roku. Na cestách a domoch sa objavili praskliny, čo 7. júna prinútilo opustiť domovy takmer 80 ľudí. Ľudia sa vrátili len do ôsmich z 23 evakuovaných domov, pričom museli podpísať reverz.

„Na zbúranie je zatiaľ určených sedem rodinných domov s tým, že jeden dom je už zbúraný, ďalší dom by sa mal búrať na budúci týždeň. Ďalších osem domov je neobývaných, z ktorých päť je ťažšie poškodených,“ priblížil súčasnú situáciu starosta obce Jozef Pribula. Zdôraznil, že na základe geologického prieskumu sa neodporúča občanom zdržiavať sa v tejto lokalite vzhľadom na možnú aktivizáciu tohto zosuvu najmä počas dažďov.
„My sme dnes mali stavebné konanie, kde sme rokovali o situácii. Predpokladám, že v pondelok podpíšem návrh na stavebnú uzáveru na obdobie piatich rokov,“ povedal starosta.

Vedenie obce zároveň ustanovilo komisiu, ktorej úlohou bude rozdeliť okolo 16 000 eur, ktoré získali verejnou zbierkou. Tie by mali dostať najviac postihnuté rodiny.

Oprava mosta za Spišskou Novou Vsou si vyžiada 900 000 eur

Novozvolená premiérka Iveta Radičová na prvom pracovnom výjazde po Slovensku absolvovala obhliadku zrúteného mosta za Spišskou Novou Vsou smerom na Košice. Ten úplne zmyla voda po júnových povodniach, dnes ho nahrádza pontónový most.

Premiérka bezprostredne po obhliadke konštatovala, že havarijný stav mosta bude potrebné vyriešiť čo najskôr, predovšetkým kvôli práci pre ľudí a aj významu tohto hlavného ťahu na Košice. „Dúfam, že v tej rezerve ešte nájdem dostatok finančných zdrojov,“ zhodnotila. Premávka je tam momentálne riadená striedavo v jednom jazdnom pruhu semaforom, počas dopravnej špičky je tam veľmi zhustená doprava. „Oprava si vyžiada minimálne 900 000 eur, chceme to riešiť čo najskôr,“ uviedla Radičová.

Pri pracovnom stretnutí so samosprávou mesta Spišská Nová Ves zároveň navštívila aj fabriku najväčšieho zamestnávateľa na Spiši, ktorým je spoločnosť Embraco. Radičová prešla časť závodu na výrobu kompresorov spolu so zástupcom spoločnosti, pozdravila niektorých zamestnancov a vyjadrila spokojnosť nad fungovaním závodu. „Je tu predpoklad, že by mohlo pribudnúť 300 voľných pracovných miest a v pridruženej výrobe dokonca ďalších 160, čo je pre tento región určite pozitívnou správou, hneď v aute sa idem spojiť s ministrom hospodárstva,“ informovala.

Zo Spišskej Novej Vsi sa premiérka presúva ďalej na východ smerom na Košice. V rámci pracovného výjazdu ešte absolvuje návštevu ďalších miest a obcí, ktoré boli po povodniach najviac poškodené. V Krompachoch sa pôjde pozrieť na zosuv pôdy na miestnej komunikácii, poškodený most a na miesto, odkiaľ museli evakuovať niekoľko sto osôb. Odtiaľ pokračuje do Kapušian, Nižnej Myšle a svoju pracovnú cestu ukončí podvečer v Košiciach.

„Postihnutých povodňami bolo veľmi veľa obcí, musíme riešiť v prvom rade akútne veci, urobíme priority a už na najbližšej vláde budúcu stredu to prednesiem na riešenie,“ informovala Radičová. V prvom rade chce vyriešiť zálohové platby za záchranné a zabezpečovacie práce, ktoré obce uhrádzali počas mimoriadnej situácie, to bol aj dôvod, prečo sa premiérka vydala do terénu.

Radičová neobišla ani smutne známu Nižnú Myšľu

Premiérka Iveta Radičová sa na záver pracovnej cesty oboznámila so situáciou v Nižnej Myšli v okrese Košice – okolie. Veľké zosuvy pôdy po dlhotrvajúcich dažďoch tam v noci 4. júna poškodili vyše 40 rodinných domov, z ktorých 26 bude potrebné zbúrať a ďalšie rekonštruovať.

„Mám z toho desivý pocit, je to hrozné,“ bola prvá reakcia Radičovej, keď si spolu so starostom Mariánom Karvanským prezrela časť zosunutého územia pod miestnym kostolom s už zdemolovanými domami a poškodenými komunikáciami.

K prvým krokom, ktoré vláda urobí hneď začiatkom týždňa, bude podľa slov premiérky patriť úhrada nákladov obciam za záchranné a zabezpečovanie práce, aby samosprávy neboli v dlhoch a neistote.

Po prvom záchrannom „balíčku“ budú v stredu na rokovaní vlády riešiť možnosť výstavby náhradného bývania. „Ja mám nejakú rezervu, takže prvé financie z nej určite prídu aj sem,“ povedala k situácii v Nižnej Myšli predsedníčka vlády.

O termíne, kedy by sa tak mohlo stať, poznamenala, že ona vie urobiť rýchle rozhodnutie, ale istý čas potrvá jeho „zúradovanie“ zo štátnej pokladnice.

K možnej sanácii rozsiahleho 1,5-kilometrového zosuvného územia v Nižnej Myšli uviedla, že budú čakať na informácie geológov, ktorí robia prieskum. „Pokiaľ bude šanca sanovať územie, tak to určite podporíme, ale potrebujeme pevné stanovisko geológov,“ zdôraznila premiérka.

Starosta Karvanský odovzdal Radičovej žiadosť o pomoc pri riešení mimoriadnej situácie v Nižnej Myšli, ktorá trvá od konca mája. Samospráva v nej medzi priority uviedla okrem iného riešenie náhradného bývania pre postihnuté rodiny, sanáciu územia, opravu komunikácií a infraštruktúry, dostavbu hrádze pri Hornáde, ktorá spôsobila 5. júna povodeň v obci, ako aj zaslanie zálohových platieb na úhradu záchranných, zabezpečovacích a demolačných prác.

„Návšteva premiérky naplnila naše predstavy. Potvrdila nám, že skoro prídu konkrétne opatrenia a finančné prostriedky za záchranné práce a verím, že sa nájde spôsob aj na sanáciu tohto masívneho zosuvu, ktorý videla,“ dodal starosta.