Matovič si len zvyšuje cenu, tvrdí Fico

SITA, TASR | 29.07.2010 14:49
Robert Fico Foto:
Líder opozície Robert Fico.
Igor Matovič zo združenia Obyčajní ľudia, ktorý sa spolu s tromi ďalšími kolegami dostal do parlamentu na kandidátke SaS, svojimi vyhláseniami a správaním iba zvyšuje svoju cenu, myslí si predseda Smeru Robert Fico. Poslanec SaS expremiérovi zasa odkázal, aby prestal za nim posielať ľudí. "Za posledné dva dni som dostal dva takéto odkazy a obidva som odmietol," povedal.

Podľa neho je Matovič obchodníkom a aj vďaka takýmto „indivíduám“ je programové vyhlásenie vlády mimoriadne nedôveryhodné.

„Veľmi nás znepokojuje, ako sa vyvíja situácia za posledných 18 až 20 dní,“ vyhlásil expremiér. Ako zdôraznil, v súčasnosti sme svedkami toho, že Slovensko je na ceste obrovskej politickej nestability.

Považujete Obyčajných ľudí za spoľahlivých partnerov koalície?

„Vládna koalícia musí vyjednávať s tromi alebo štyrmi členmi vládnej koalície, ktorí o sebe tvrdia, že sa na kandidátke vyskytli,“ poznamenal. Fico nechápe, ako chce súčasná koalícia vládnuť, keď si nevie zabezpečiť ani väčšinu v parlamente. „Toto nie je štvorkoalícia, ale dnes už päťkoalícia, dokonca šesťkoalícia,“ poznamenal. Podobná skupina, akou sú Obyčajní ľudia v SaS, je podľa neho aj v strane Most-Híd.

Vládne strany vraj odignorovali svoje volebné programy

Súčasné koaličné strany podľa Fica bezprecedentne odignorovali svoje volebné programy. Tento dokument je podľa neho písomný dôkaz toho, že Slovensko sa vydalo cestou deregulácie, privatizácie, liberalizácie a oslabovania sociálneho štátu. Dodal, že vyhlásenie potvrdilo nástup skutočnej pravicovej vlády, so všetkými prístupmi a hodnotami, na čom nič nezmení ani pokus dať mu akýsi sociálny šál.

Označil ho za generálny podraz na voličoch, avšak nie iba na vlastných, ale na všetkých. Vidí ho v tom, že počas predvolebnej kampane SDKÚ, KDH, SaS a Most-Híd chceli širokým sociálnym populizmom konkurovať reálnej sociálnej politike vtedajšej vládnej strany Smer. Fico zdôraznil, že svoje volebné programy ani nikdy nechceli reálne napĺňať, keďže boli v príkrom rozpore s hodnotami, ktoré predstavujú.

Schválené programové vyhlásenie či viaceré vyjadrenia ministra hospodárstva podľa expremiéra dokazujú, že nová vláda nemá záujem na stabilných cenách energií. „Môžeme očakávať, že v krátkom čase dôjde k zvýšeniu ich cien,“ avizoval. Typickým znakom deregulácie je tiež deklarovaný návrat možnosti tvorby zisku zdravotných poisťovní, s čím Smer podľa svojho šéfa nemôžeme súhlasiť.

Nová vláda tiež podľa Fica vo svojom programe úplne zbytočne píše, že nebude privatizovať strategické podniky. Mnohé z nich sú už totiž pod kontrolou zahraničných spoločností a napriek tejto deklarácii sa koalícia vybrala cestou privatizácie. Týkať sa má napr. Carga, bratislavského letiska či teplární, ktoré sú pre Slovensko strategickými inštitúciami. Mimoriadne nebezpečný je tiež podľa lídra Smeru-SD návrh privatizovať autobusovú dopravu.

Oslabovanie sociálneho štátu zase naznačujú napr. pripravované zmeny v Zákonníku práce, kde nová vláda deklaruje snahu o jeho spružnenie. Podľa Smeru-SD sa takýmto spôsobom uvoľnia možnosti prepúšťania ľudí. Znamenať to tiež bude posilnenie zamestnávateľov a útok na postavenie odborov ako legitímnych zástupcov zamestnancov. Nová vláda takto podľa Fica vychádza v ústrety práve predstaviteľom podnikateľov.

Smer sa z týchto dôvodov ako najsilnejšia strana pokúsi byť „hrádzou“ proti charakteristikám novej vlády vyplývajúcim z jej programového vyhlásenia. „Odmietame bezbrehú dereguláciu, privatizáciu, liberalizáciu a radikálne odstraňovanie sociálneho štátu,“ vyhlásil Fico s tým, že na tom bude pracovať všetkých 62 poslancov strany v parlamente. Ich prvou úlohou bude na budúcotýždňovej schôdzi NR SR podrobne rozobrať programové vyhlásenie po jednotlivých častiach a predniesť k nemu svoje jasné výhrady.