Bugár: Minister musí byť priebojný, inak ho zožerú silnejší

TASR | 11.08.2010 14:10
Béla Bugár, Most Foto:
Béla Bugár, šéf strany Most-Híd
Strana Most-Híd zatiaľ nerozhodla o tom, kto bude po obnovení ministerstva životného prostredia jeho šéfom. Rozhodnúť má Republiková rada strany koncom augusta.

Nominantov je niekoľko vrátane bývalého riaditeľa pre obchod a prepravu Transpetrolu Martina Ružinského. Ten v súčasnosti pôsobí ako štátny tajomník za Most-Híd na zlúčenom ministerstve pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja. O post sa uchádzajú aj straníci. Potvrdil to predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Envirorezort by mal opätovne vzniknúť k 1. septembru. Rozhodla o tom dnes Národná rada SR. Zmenu v kompetenčnom zákone však ešte musí podpísať prezident Ivan Gašparovič, ktorý môže právnu normu parlamentu vrátiť na opätovné prerokovanie. Tým by sa termín obnovenia ministerstva posunul. „Ale počítame s tým, že 1. septembra ministerstvo vznikne. To znamená, že koncom augusta bude Republiková rada našej strany rozhodovať o nominantoch. Máme ich viacerých, minimálne viem o troch,“ vyhlásil Bugár s tým, že do zasadnutia Republikovej rady sa môže počet kandidátov ešte meniť. „Môžu sa prihlásiť ešte ďalší,“ poznamenal.

Líder Mosta-Híd tvrdí, že pred tajnou voľbou šéfa envirorezortu bude musieť každý z uchádzačov dokázať svoje znalosti. „Funguje to tak, že tí ľudia sú vypočutí. Republiková rada im môže dávať otázky a potom v tajnom hlasovaní vyberie kandidáta,“ priblížil priebeh voľby Bugár. Dodal, že jedným z kritérií, ktoré bude musieť budúci minister spĺňať, je priebojnosť. „Ak dáte na ministerstvo niekoho, kto nie je priebojný, pomaličky ho zožerú tí, ktorí si myslia, že sú silnejší,“ zdôvodnil. Minister sa zároveň bude musieť vyznať v problematike životného prostredia. „Aby environmentálnu politiku robil na úrovni,“ zdôvodnil Bugár s tým, že podmienkou ale nie je, aby bol „od fachu“.

Na otázku, či sa neobáva, že pre nespokojnosť s nomináciou ministra vznikne podobný problém ako pri nominácii vicepremiéra Rudolfa Chmela, kedy László Gyurovszky hrozil vystúpením zo strany, odpovedal, že v politike sú dôležité kompromisy. Ak by napríklad Gyurovszky mal problémy s nomináciou a rozhodol by sa odísť, je to podľa Bugára jeho problém. „Ja tiež nie so všetkým súhlasím. Každý človek, ktorý je v politike, si musí uvedomiť, že musí robiť kompromisy. Ak by som nebol ochotný robiť kompromisy, tak nevstúpim do tejto vládnej koalície,“ uzavrel.