S Radičovou cestujú len vybrané médiá

Vanda Vavrová | 27.08.2010 08:18
diktafón, novinár, tlač, tlačovka Foto:
Ilustračné foto.
Na zahraničné služobné cesty môžu ísť s premiérkou Ivetou Radičovou len vybrané médiá. Tlačový odbor Úradu vlády včera na otázku Pravdy, podľa čoho sa rozhodovalo o tom, koho na cestu vládnym špeciálom zoberie, odpovedal, že sa "vyberalo podľa toho, aby boli zastúpené všetky druhy médií (televízie, rádiá aj tlačené), ďalším kritériom bola verejnoprávnosť".

Podľa šéfky tlačového odboru Ľubice Pilcovej na oficiálnej návšteve v Berlíne premiérku sprevádzali novinári z televízii STV, TA3, Markíza, zo Slovenského rozhlasu, z rádia Expres, tlačových agentúr TASR, SITA a denníka Sme. Na otázku, ako sa dá vysvetliť, že televízie boli tri, rozhlasy dva a denník len jeden a aká je v tom logika, už neodpovedala.

O výbere médií nikdy podľa Pilcovej nerozhoduje jeden človek, vždy je to vec dohody tlačového a informačného odboru s Kanceláriou predsedníčky vlády. Prax býva taká, že redakcie dostávajú z úradu vlády informáciu, kedy predseda vlády pôjde špeciálom na zahraničnú návštevu s tým, že majú možnosť nahlásiť, či sa cesty zúčastnia. V prípade Radičovej sa tak nestalo ani raz.

Úrad nereagoval ani na otázku, ktoré médiá sprevádzali premiérku na nedávnej ceste vládnym špeciálom do Bruselu. Neodpovedal ani na to, či si premiérka nevyberá na služobné cesty len médiá, ktoré sú jej naklonené.

Premiérka Iveta Radičová bola doteraz na troch zahraničných cestách. Do Bruselu letela vysvetľovať postoj Slovenska k tzv. ochrannému valu, ktorý je určený na záchranu eura. Druhá cesta smerovala do Poľska na stretnutie s premiérom Donaldom Tuskom. V stredu bola v Berlíne na pozvanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.