Požiare áut sa polícií nedarí objasniť

Radovan Krčmárik, bm | 28.08.2010 17:21
Hasiči, horiace auto Foto:
Najčastejšou príčinou požiarov osobných vozidiel je podľa hasičov úmyselné zapálenie neznámou osobou.
Horiace autá v uliciach sa pomaly stávajú bežným javom. Podľa hasičov horelo na Slovensku od začiatku roka do konca júla už 469 osobných áut. Až 195 z nich bolo úmyselne podpálených. Polícia je však pri riešení týchto prípadov zväčša bezmocná. Často totiž ide o vyrovnávanie si osobných účtov alebo mafiánske praktiky.

„Najčastejšou príčinou požiarov osobných vozidiel je úmyselné zapálenie neznámou osobou. Z ďalších príčin možno spomenúť elektrický skrat, opotrebovanie alebo nedbalosť pri manipulácii s ohňom. Napriek vysokému počtu zhorených áut je to o 25 prípadov menej ako za porovnateľné obdobie minulého roku,“ informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová. Len za júl hasili požiarnici 77 horiacich áut. Spôsobená škoda za prvý polrok presiahla 2,6 milióna eur.

Nedávno horelo napríklad v Košiciach požičané auto bývalého hokejistu a súčasného poslanca za SNS Vincenta Lukáča, ale aj dve autá v Bratislave. Problémom pritom často býva, že plamene od jedného horiaceho auta preskočia aj na okolostojace vozidlá. Do konca júna sa pri požiaroch zranilo sedem ľudí, jeden človek zahynul. Podľa údajov polície najviac áut vzbĺklo v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji.

Úmyselne založené požiare áut policajti vyšetrujú ako trestný čin poškodzovania cudzej veci. Nájsť páchateľov sa im však veľmi nedarí. „V prvom polroku tohto roka sa podarilo objasniť osem takýchto požiarov, v ostatných prípadoch po páchateľoch a príčinách vzniku naďalej intenzívne pátrame. Ide o náročný proces, pretože každý prípad sa posudzuje individuálne,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Vlani policajti vyšetrovali celkovo 273 požiarov áut. Jedným z problémov pri objasnení týchto činov je aj zlá spolupráca s majiteľmi vyhorených áut. Stáva sa, že tušia, kto im auto podpálil, ale boja sa to oznámiť vyšetrovateľom.

Za zhoreným autom môže byť aj výstraha mafie. Nová riaditeľka krajskej polície v Košiciach Jana Baranová, ktorá predtým pôsobila v úrade boja proti organizovanej kriminalite, chce napríklad zakročiť aj proti tejto trestnej činnosti. So zvýšeným počtom podpálených áut v Košiciach podľa nej súvisí to, že je momentálne na slobode údajný bos košického podsvetia Róbert Okoličány. Riaditeľka tvrdí, že už prijali opatrenia na eliminovanie organizovaného zločinu. O aké ide, prezradiť nechcela.