Sudcovia sa vyhli stíhaniu aj za činy nesúvisiace s ich prácou

Vanda Vavrová | 30.08.2010 06:01
Spravodlivosť, súd, súdnictvo Foto:
Imunita chránila sudcov aj napríklad pri dopravných nehodách.
Na septembrovej schôdzi parlamentu by mali poslanci definitívne rozhodnúť, či o imunitu prídu nielen oni, ale aj sudcovia. Práve vďaka imunite sa v posledných rokoch viacero sudcov vyhlo stíhaniu aj za činy, ktoré nesúvisia s ich rozhodovacou činnosťou. Niektorých ochránila pred postihom za spôsobené dopravné nehody, napriek tomu, že ich obete utrpeli aj trvalé zdravotné následky.

Troch sudcov imunita ochránila pred stíhaním za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Sudca z Veľkého Krtíša bol napríklad obvinený, že nezákonne zmenil rozhodnutie o dedičstve. Sudca z Humenného zase podľa prokuratúry umožnil exekvovať Slovenskú kanceláriu poisťovateľov, aj keď pohľadávku mala platiť komerčná poisťovňa. Imunita ochránila aj levickú sudkyňu, ktorá rozhodla, že syn človeka vyhláseného súdom za nesvojprávneho predal v jeho mene polovicu domu za zlomok skutočnej ceny.

O vydaní sudcov na trestné stíhanie rozhoduje Ústavný súd. Ten od roku 2002 vydal súhlas so stíhaním desiatich sudcov, v prípade siedmich to nepovolil.

Stíhaniu napríklad čelila sudkyňa, ktorá kradla v obchode, hoci neskôr súd vyhlásil, že konala v nepríčetnosti. Funkcie sa vzdala dobrovoľne. Pred súd sa dostali aj viacerí „korupční“ sudcovia. Jeden z nich si už trest za branie úplatkov odpykáva. Na stíhanie vydal Ústavný súd aj dvoch sudcov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu.

Názory sudcov na zúženie ich imunity sa rôznia. Členovia iniciatívy Za otvorenú justíciu si myslia, že sudcovia rovnako ako poslanci musia mať zaručenú imunitu v súvislosti s rozhodovaním, teda výkonom ich funkcie. „Nie je dôvod, aby poslanci a sudcovia nemali niesť priestupkovú alebo trestnú zodpovednosť za skutky, ktorých sa dopustia ako občania,“ tvrdí hovorkyňa iniciatívy Za otvorenú justíciu sudkyňa Katarína Javorčíková.

Za politické čistky v justícii označila, naopak, návrh na zúženie sudcovskej imunity Slovenská únia nezávislého súdnictva, pod ktorej vyhlásením sa podpísal sudca Daniel Hudák. Ten bol v predchádzajúcej vláde štátnym tajomníkom ministra Štefana Harabina, ktorý sa medzičasom stal predsedom Najvyššieho súdu a Hudák je tam v súčasnosti na stáži.

Podľa návrhu novely ústavy, ktorý predložila premiérka Iveta Radičová, by už o stíhaní sudcov nerozhodoval Ústavný súd tak, ako je to dnes. Sudcu, ktorý by spáchal trestný čin, by polícia mohla vyšetrovať aj bez jeho súhlasu. Ten by vyšetrovateľ potreboval, iba ak by žiadal pre sudcu väzbu. Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková návrh obmedziť imunitu sudcov nekomentovala.

Na zúženie imunity poslancov i sudcov potrebuje súčasná koalícia podporu najsilnejšej opozičnej strany Smer, ktorá okresanie imunity sudcov odmieta. Podľa nej hrozí, že sudca nepohodlný pre vládnu koalíciu, by mohol byť trestným stíhaním šikanovaný. Stíhanie najnovšie hrozí predsedovi Najvyššieho súdu Harabinovi, na ktorého dal trestné oznámenie minister financií Ivan Mikloš za to, že nechce na súd pustiť kontrolu z ministerstva.