Hľadá sa šéf Sociálnej poisťovne. Zn. Odborník vítaný

Soňa Pacherová | 03.09.2010 08:10
Dušan Muňko Foto:
Bývalý šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko
Týždeň po odvolaní riaditeľa Dušana Muňka nie je jasné, kto sa stane jeho nástupcom. Podľa neoficiálnych informácií sa hľadá údajne skôr mediálne neznámy odborník s manažérskymi schopnosťami, ktorý by inštitúciu s obrovským schodkom dokázal ozdraviť.

V politických kuloároch ani v samotnom prostredí poisťovne sa však nijaké meno zatiaľ nespomína. Pôvodne sa uvažovalo o bývalom riaditeľovi Miroslavovi Knitlovi, ten však podľa zdrojov Pravdy vypadol z okruhu kandidátov.

„Vláda má v zmysle zákona povinnosť ustanoviť nového riaditeľa do 30 dní,“ odkázala v štvrtok hovorkyňa sociálneho rezortu Andrea Devánová.

Kabinet Ivety Radičovej odvolal Muňka z funkcie pred týždňom. Dôvodom malo byť najmä jeho porušovanie zákonov v oblasti hospodárenia inštitúcie, podľa nej „také závažné, že sa nimi bude zaoberať Úrad boja proti korupcii“.

„Nemáme informácie, že by prišlo nejaké podanie v súvislosti so Sociálnou poisťovňou. Úrad sa však všeobecne v priebehu vyšetrovania nesmie vyjadrovať k podnetom na jednotlivé inštitúcie či osoby,“ informovala včera Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru.

Podľa ministra práce Jozefa Mihála bolo prvoradým dôvodom na odvolanie Muňka „neplnenie úloh vyplývajúcich zo strategických zámerov poisťovne“. V odvolacom návrhu, ktorý podal do vlády, mu napríklad vyčíta vlaňajší pokles úspešnosti výberu poistného. Kým totiž v roku 2008 dosiahla úroveň 99,3 percenta, v decembri 2009 to bolo iba 97,24 percenta.

Objem pohľadávok poisťovne vzrástol pod Muňkovým vedením zo 791 na viac ako 826 miliónov eur. Zvlášť benevolentne sa pritom podľa Mihála pristupovalo k vymáhaniu pohľadávok od zdravotníckych zariadení. Tiež počet zamestnancov rástol aj napriek sľubu znižovať ich stavy. Minister poukázal aj na neplnenie schváleného rozpočtu poisťovne. Jej hospodárenie sa v roku 2009 skončilo s výsledkom o viac ako 321 miliónov eur horším oproti pôvodným odhadom. Rozpočet bol podľa Mihála zle nastavený, keďže počítal s príliš veľkým presunom poistencov z druhého do prvého piliera.

Ďalšie výhrady sa týkali Muňkových pochybení pri verejnom obstarávaní či neplnenia uznesení dozornej rady.

Zverejnené dôvody odvolania Muňko odmieta a hovorí o politických príčinách núteného odchodu. „Skutočným dôvodom nie je nepriaznivá ekonomická situácia v poisťovni, pretože tá je daná ekonomikou štátu a ovplyvnená finančnou krízou. Dôvodom nie je ani to, že som poberal dva platy, pretože poslanecký som daroval na sociálne účely. Skutočným dôvodom odvolania je, že som členom opozičného Smeru a poslancom Národnej rady za túto stranu,“ vyhlásil.

Ešte za Dzurindovej vlády Muňko pôsobil ako opozičný poslanec Smeru, v ďalšom volebnom období sa stal štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia. V tom čase bol podozrivý z nelegálnej držby ohrozených papagájov. Celkovo mal vlastniť až 62 chránených druhov za vyše milióna korún (asi 33-tisíc eur), ktorých nadobudnutie nevedel zdokladovať. Pre podozrenia z kriminálnej činnosti v parlamente odolal dvom pokusom o zbavenie poslaneckej imunity. Generálna prokuratúra však napokon trestné stíhanie zastavila.