Minister Lipšic preveruje únik záberov miesta činu

Peter Kováč | 04.09.2010 09:15
Streľba v Devínskej Novej Vsi Foto:
Jedna z obetí krvavej streľby v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.
Polícii si neustrážila citlivé zábery z pondelkovej masakry v Devínskej Novej Vsi. Na verejnosť prenikli fotografie obetí, ktoré v byte zastrelil sused Ľubomír Harman.

Polícii si neustrážila citlivé zábery z pondelkovej masakry v Devínskej Novej Vsi. Na verejnosť prenikli fotografie obetí, ktoré v byte zastrelil sused Ľubomír Harman.

Polícia únik záberov, ktoré priniesol denník Plus jeden deň, preveruje. Minister vnútra Daniel Lipšic zverejnenie obrázkov mŕtvych tiel v kalužiach krvi kritizoval, mohli to byť však práve jeho ľudia, kto ich poskytol verejnosti. Na miesto činu totiž mali prístup len policajti a záchranári. Polícia ho uzavrela a celý čas strážila.

Podľa doterajších zistení polície zábery pravdepodobne nepochádzajú z vyšetrovacieho spisu. Nie je však vylúčené, že si obete niekto odfotil práve preto, aby ich neskôr poskytol verejnosti.

Ako z uzavretého miesta činu unikli fotografie, nevedia ani samotní vyšetrovatelia. „Problémom, ako je to možné, sa intenzívne zaoberáme,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková. Ak by sa zistilo, že zábery dal na verejnosť príslušník polície, podľa nej by sa voči nemu prijali „náležité opatrenia“. Aké, nespresnila.

Problém s únikom citlivých záberov na verejnosť nerieši polícia prvýkrát. Dodnes je možné získať video, ktoré polícia natočila z deväťhodinovej obhliadky miesta činu po vražde desiatich členov mafiánskej skupiny pápayovcov v roku 1999. Kde došlo k úniku záberov, sa vtedy zistiť nepodarilo a polícia zostala v celej záležitosti bezradná.

Naopak, v susednom Česku si podobný únik informácií vyžiadal personálne riešenie. Policajt, ktorý predal fotografie mŕtvoly hudobného skladateľa Karla Svobodu za desaťtisíc českých korún denníku Blesk, dostal okamžitú výpoveď.

O tom, že exkluzívne informácie sa na verejnosť dostávajú neraz za úplatky, a to priamo z oficiálnych zdrojov, svedčí viacero prípadov z minulosti. Najznámejší je z roku 2002, keď boli traja hovorcovia ministerstva vnútra obvinení zo selektívneho informovania médií. Tí inkasovali za poskytovanie informácií od komerčných médií tisíce korún, za čo ich vtedajší minister rezortu Vladimír Palko odvolal. Obvinenia zo zneužitia právomoci verejných činiteľov však prokurátor neskôr zrušil, keďže napriek honorárom, ktoré hovorcovia dostávali, si údajne plnili zmluvné vzťahy.