Sulíka môže ohroziť len kiks koalície

Igor Stupňan | 06.09.2010 06:00
Fico, Sulík Foto:
O návrhu na odvolanie Richarda Sulíka, ktorý predložil Smer Roberta Fica, sa bude hlasovať tajne.
Zotrvanie Richarda Sulíka vo funkcii predsedu parlamentu môže ohroziť len kiks poslancov vládnej koalície. O jeho návrhu na odvolanie, ktorý predložil Smer, sa bude totiž hlasovať tajne.

Zotrvanie Richarda Sulíka vo funkcii predsedu parlamentu môže ohroziť len kiks poslancov vládnej koalície. O jeho návrhu na odvolanie, ktorý predložil Smer, sa bude totiž hlasovať tajne.

Na odvolanie Sulíka bude potrebných 76 hlasov. Koalícia má k dispozícii 79 hlasov a opozícia 71. Nepozornosti či psychomotorického zlyhania by sa tak muselo dopustiť 5 vládnych poslancov.

Sulík sa šéfom poslaneckej snemovne stal až na druhý pokus. V prvom kole tajnej voľby mu chýbal jeden hlas. Zlyhanie koalície sa vtedy pripisovalo technickej chybe, keď do parlamentu zasadlo mnoho nových poslancov.

Predseda parlamentu má za krátky čas svojho pôsobenia vo funkcii za sebou viacero prešľapov, ktoré sa odôvodňujú tým, že je v politike nováčikom alebo jeho nedostatočnou citlivosťou voči verejnej mienke.

Smer sa ku kritike Sulíka pridal vo chvíli, keď SaS nenominovala svojho zástupcu do Ústrednej referendovej komisie, hoci liberáli referendum iniciovali. Šéf SaS na to reagoval tvrdením, že dôležití sú zástupcovia v okrskových referendových komisiách a tí vedia sčítanie ovplyvniť. Smer tvrdil, že ide o neospravedlni­teľné vyjadrenie.

Sulík vysvetlil termín ovplyvniť v zmysle dohliadnuť na to, aby s výsledkami nikto nemanipuloval a poďakoval lídrovi Smeru Robertovi Ficovi, že robí referendu reklamu

Politológ Michal Horský považuje za prirodzené, že Smer návrhom na odvolanie predsedu parlamentu chce skončiť letné prázdniny. Podľa Horského analytici predpokladali, že Smer začne šnúru odvolávaní vládnych politikov, tam, kde je najslabší článok. Zdalo sa, že chvíľu ním bol minister obrany Ľubomír Galko (SaS). „Podľa mňa Smer urobil veľkú chybu, lebo si pletie odvolávanie z funkcie s vnútrostraníckymi prešľapmi jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov. Zdá sa, že ide skôr o citovú reakciu na niektoré výroky Sulíka na adresu ľavice,“ myslí si Horský. Sulíkove kroky prirovnal skôr k politickej nekultúre, kým inou vecou sú nekvalifikované rozhodnutia vládnych činiteľov. Vtedy je podľa Horského dôvod, aby sa na pôde parlamentu na takéto prehrešky poukázalo.

Poslanec Smeru Miroslav Číž si je vedomý toho, že koalícia „je relatívne integrovaná“ a návrh na odvolanie zrejme neprejde. Strana chce však upozorniť v parlamente na Sulíkove prešľapy. Šéf klubu SNS Rafael Rafaj povedal, že nechce predbiehať, lebo sa ešte uskutočnia rokovania o návrhu. Podľa neho je však otázne robiť Sulíkovmu referendu propagáciu.

Koalícia zhodne tvrdí, že šéfa parlamentu podrží. Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý povedal, že Sulíka pozná ako slušného človeka a nemôže s argumentmi Smeru súhlasiť. Pripomenul, že aj Robert Fico v minulosti označil návrhy na odvolanie za zbytočné mrhanie časom a peniazmi daňových poplatníkov. Podpredsedníčka KDH Mária Sabolová nevidí dôvod na odchod Sulíka z funkcie. Podľa nej šéf parlamentu sporný výrok vysvetlil.

O odvolaní Richarda Sulíka sa bude rozhodovať na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne zajtra.

Sulíkove prešľapy

  • Ako predseda parlamentu mal pri kladení vencov na Javorine oblečené rifle.
  • Na obed s veľvyslancami prišiel v letnej košeli a v plátenných nohaviciach, telefonoval pri ňom a na stôl si vyložil peňaženku, čo ospravedlňoval neformálnymi stretnutiami.
  • Skorý odchod z rokovania Koaličnej rady o vládnom programe zdôvodnil potrebou ísť za deťmi.
  • Naposledy pri debate koalície o šetriacom balíku opatrení vlády tiež chýbal, dovolenkoval pri mori.
  • Rozruch spôsobil jeho let tryskáčom do Salzburgu na jahňacinu.
  • Spolu s ďalšími spolustraníkmi sa chystal založiť firmu Liberálny dom. Premiérka Iveta Radičová označila za absurdné, aby sa peniaze daňovníkov využívali na uhrádzanie ďalších kancelárií v Bratislave, a to v nehnuteľnosti, ktorá by patrila ľuďom zo SaS.
  • SaS nenominovala svojho zástupcu do Ústrednej referendovej komisie, hoci liberáli referendum iniciovali.