Poslanci schválili zákon k eurovalu

ČTK | 10.09.2010 11:40
Parlament schválil legislatívne zmeny, ktoré boli nevyhnutné k plnohodnotnému zapojeniu Slovenska do takzvaného finančného stabilizačného mechanizmu eurozóny. Poslanci schválili v zrýchlenom režime zákon o špecifických štátnych zárukách, ktorý umožní štátu garantovať v prípade potreby vyplatenie sumy do výšky 4,37 miliardy eur. Mechanizmus má zabrániť opakovaniu dlhovej krízy, do akej sa v uplynulom období dostalo Grécko.

Slovenský parlament v auguste schválil záväzok, na základe ktorého sa krajina mala stať súčasťou takzvaného európskeho finančného stabilizačného nástroja. Ide vlastne o spoločnosť pod kontrolou štátov eurozóny, ktorá má v prípade potreby pomôcť členskej krajine vo finančných problémoch.

Prijatý zákon o špecifických zárukách nadobudne účinnosť odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov. Norma nemá priamy dopad na štátny rozpočet. K vplyvu na rozpočtový schodok a dlh by došlo až vtedy, ak by Slovensko muselo vyplatiť garantovanú sumu namiesto dlžníka, teda štátu s finančnými ťažkosťami.

Celkový balík medzinárodnej pomoci, ktorý má slúžiť pre prípadnú pomoc krajinám eura, predstavuje 750 miliárd eur. Samotná eurozóna má byť pripravená prispieť sumou 440 miliárd eur.

Slovenský parlament na rozdiel od schválenia účasti v stabilizačnom mechanizme odmietol poskytnúť pôžičku Aténam. Krajina tak urobila ako jediný člen eurozóny, za čo si vyslúžila kritiku v zahraničí.