Vládna koalícia mení stovky Ficových ľudí

Igor Stupňan | 29.09.2010 06:02
koalícia, krajcer, miškov radičová, mikloš Foto:
Koalícia z vedenia štátnych úradov postupne sťahuje nominantov bývalej vlády Roberta Fica. Kľúč rozdelenia postov v štátnych úradoch medzi vládnymi stranami sa však verejnosť nedozvie.
Čistenie úradov po výmene vládnych garnitúr sa zjavne nekončí. Bludný kruh politických nominácií, ktorý sa zaviedol ešte za Mečiarovej vlády, nepretne ani súčasná koalícia, hoci hovorí o výberových konaniach.

Koalícia z vedenia štátnych úradov postupne sťahuje nominantov bývalej vlády Roberta Fica. Ide to však pomaly, čo vnútri strán v regiónoch vyvoláva nervozitu. Prvé zmeny uskutočnila vláda minulý týždeň, keď vymenila ôsmich prednostov obvodných úradov, menila prednostov krajských lesných a stavebných úradov.

Presný kľúč rozdelenia postov v štátnych úradoch medzi vládnymi stranami sa verejnosť nedozvie. Politici sa o ňom zdráhajú hovoriť, rovnako ako o straníckej príslušnosti jednotlivých nominantov. Ide pritom o stovky rôznych pozícií, ktoré získajú ľudia z prostredia koalície.

Líder Mostu – Híd Béla Bugár hovorí, že posty sa rozdeľovali podľa váhy strán v regiónoch. Most tak dostal viac postov na južnom Slovensku. Bugár očakáva, že k ďalším personálnym zmenám dôjde čo najskôr. „Tri týždne chodím do regiónov a na každom stretnutí sa pýtajú, kedy to už konečne bude.“ Podľa neho každá strana vie, kde má svojho nominanta, ale to, či sa o tom dozvie aj verejnosť, nevie a ani ho to nezaujíma. „Keď médiá chcú niečo zistiť, aj tak to zistia, ale prečo by sme im to mali dať na tácke?“

Šéf krajskej organizácie KDH v Banskobystrickom kraji Peter Muránsky potvrdil informáciu, že koalícia si na úrovni obvodných úradov rozdelila 99 rôznych postov v pomere 37 (SDKÚ), 31 (SaS), 19 (Most), 12 (KDH).

Krajský predseda SDKÚ v Nitre, poslanec Tomáš Galbavý použil štandardnú formulku politikov, že „pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič“, a nechce túto tému komentovať. Dodal len, že sa bude postupovať štandardne a budú výberové konania.

Predseda SDKÚ v Trenčianskom kraji, poslanec Martin Fedor by nehovoril o kľúči delenia moci. „Hovoríme o posudzovaní jednotlivých miest a o posudzovaní vhodných kandidátov. Nie je to o číslach, je to o menách.“

Ako obsadí koalícia miesta v Žilinskom kraji, tiež ešte nie je známe. Šéf regionálneho zväzu SDKÚ v Žiline Ivan Chaban povedal, že „nejaké nominácie sa preberajú, ale nie je to ukončené“. Kľúč, ako sa pozície rozdelia, nechcel komentovať.

V Trnavskom kraji je koalícia podľa šéfa SaS, poslanca Szilárda Somogyiho už v regióne dohodnutá. Zdôraznil, že k výmenám na úradoch by nemalo dôjsť automaticky pri zmene vlády. Naprávať by sa mali len prípady politických nominácií z minulosti. O vzorci delenia moci v regióne je podľa Somogyiho ťažké hovoriť, lebo „každá strana má odborníkov, ktorí vedia posúdiť jednotlivé úrady, a z toho sa aj vychádzalo“.