Učitelia nechcú prísť o týždeň dovolenky

Peter Kováč | 18.10.2010 14:47
Učitelia nesúhlasia s tým, aby mali namiesto deviatich týždňov dovolenky osem. Desiatky z nich prišli preto minulý utorok podporiť do Bratislavy protest odborárov. O dosahoch úsporného balíčka na učiteľov chcú hovoriť aj pri vyjednávaniach o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa. Na rokovaní so zástupcami vlády i vyšších územných celkov sa stretnú v piatok.

„Na rokovania ideme s cieľom zachovať podmienky, ktoré sú stanovené od roku 2004,“ hovorí Ján Gašperan, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Premiérka Iveta Radičová úpravy kolektívnych zmlúv zatiaľ nekomentuje. „Nemám takúto vedomosť,“ reagovala v diskusnej relácii verejnoprávnej televízie.

„Je to úplný nezmysel. Nikto nám nedovolí zobrať si dovolenku počas školského roka, tých päť dní navyše tak nakoniec strávime v prázdnej škole počas letných prázdnin,“ hovorí Dušan Honétzy zo Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene.

Na rokovaniach budú učitelia podľa Gašperana požadovať aj zachovanie skráteného pracovného týždňa na úrovni 37,5 hodiny či zvýšenie miezd. V otázke platov sa totiž nehovorí o ich rámcovom zvyšovaní, ale o platovom postupe učiteľa po nazbieraní istého počtu kreditov, s čím väčšina učiteľov nesúhlasí.

„Zatiaľ nedošlo k zhode ani v otázke výšky odchodného a odstupného. S úrovňou, o akej hovorí Zákonník práce, nesúhlasíme,“ pokračuje Gašperan. Odborári ju navrhujú zvýšiť o sumu jedného funkčného platu zamestnanca.

Na piatkovom vyjednávaní sa okrem všetkých odborových zväzov zúčastnia piati ministri a predsedovia samosprávnych krajov. Dohodnuté podmienky by pre zamestnancov mali platiť už od budúceho roka.