Bugár je zhrozený: Trnka prokurátorom? To je začiatok konca

TASR, SITA | 20.10.2010 11:29, aktualizované: 
Béla Bugár Foto:
Predseda Mostu Béla Bugár
Ak bude zvolený Dobroslav Trnka za generálneho prokurátora aj pre ďalšie funkčné obdobie, bude to znamenať začiatok konca vládnej koalície. Novinárom to povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Koalícia sa už niekoľko dní snaží zatiaľ neúspešne dohodnúť na spoločnom nominantovi, keďže Trnkovi sa končí sedemročné funkčné obdobie a nedohodla sa ani po dnešnom zasadnutí expertnej skupiny. Práve súčasného šéfa prokurátorov navrhuje poslanec Stanislav Janiš (SDKÚ).

„Som zhrozený, keď vidím, že nie hocijaký člen koaličnej strany navrhuje súčasného generálneho prokurátora. To už predurčuje, kto môže byť v tajnej voľbe zvolený,“ povedal Bugár. Trnku totiž podporuje aj Smer a zrejme aj SNS. Líder Mosta-Híd preto dúfa, že sa SDKÚ-DS nedohodla s Robertom Ficom (Smer). Na zvolenie generálneho prokurátora je potrebných minimálne 76 hlasov, Smer, SNS a SDKÚ by pohodlne túto väčšinu dosiahli.

Bugár upozornil, že platí koaličná zmluva a v nej sa uvádza, že ak sa v zásadných veciach spojí niektorý člen koalície s opozičnou stranou a dokázalo by sa to, je to dôvod na vystúpenie z koalície. „V tom momente sa ani ostatné koaličné strany nebudú držať tej časti zmluvy, ktorá neumožňuje spájanie sa s opozíciou v zásadných veciach,“ konštatoval.

Podpredseda NR SR si nemyslí, že pri takej dôležitej voľbe si môže koalícia dovoliť takúto hru. Či možno vidieť za preferovaním Trnku zo strany Janiša kauzu financovania SDKÚ, ktorú prokuratúra rieši, nechcel Bugár špekulovať. „Zatiaľ to nechajme, ani dôkazy nie sú, ani sa ešte nikto s nikým nespojil. Dúfam, že každý dostane zdravý rozum a podľa toho bude voliť. Ale 20 rokov som v politike a až tak naivný nie som,“ vyhlásil Bugár.

Zároveň zdôraznil, že Janišova nominácia, na ktorú majú právo všetci poslanci, bola pred partnermi prezentovaná len ako jeho osobná. S návrhom za SDKÚ má ešte prísť ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Súčasnú situáciu SDKÚ však považuje za strašnú. „Lebo ak je aj pravda, že je to len názor Janiša a náhodou niekto pomôže v tajnej voľbe zvoliť Trnku, tak to bude blato SDKÚ bez ohľadu na to, či to zapríčinila, alebo nie,“ dodal.

Janiš nevidí dôvod na stiahnutie svojho návrhu

Poslanec Janiš nestiahne svoj návrh Dobroslava Trnku ako kandidáta na post generálneho prokurátora na ďalšie sedemročné volebné obdobie. „Nemám dôvod stiahnuť svoj návrh,“ povedal Janiš. Zároveň dodal, že na neho nie je vyvíjaný tlak, aby svoj návrh stiahol. „NR SR schválila pravidlá volieb generálneho prokurátora. Každý jeden poslanec dostal rozhodnutie predsedu parlamentu, aby sme dávali návrhy na kandidatúru na voľbu generálneho prokurátora. Osobne považujem za veľmi zlé, keby sa nejaké grémium postavilo pred poslancov a povedalo, že toto je kandidát. To by bola dehonestácia NR SR a poslancov. Využil som svoje právo,“ zdôvodnil svoj návrh Janiš. ´

Ten predpokladá, že návrhov bude viac. Do volieb, ktoré budú 3. novembra, môžu byť rokovania. „Stopäťdesiat poslancov v tajnom hlasovaní rozhodne, kto bude novým generálnym prokurátorom,“ do­dal.

Podľa Janiša sa generálna prokuratúra pod vedením Trnku razantne vysporiadala s dlhotrvajúcimi vecami, s organizovaným zločinom alebo dlhotrvajúcou kauzou Mikuláša Černáka a ďalšími veľkými kauzami. „Vnímam ho ako razantného človeka, ktorý sa nenechal ovplyvňovať ani od politikov, ani médiami a ako prokurátor sa správal razantne,“ zdôraznil Janiš. Zároveň tvrdí, že nevedel, že tiež Smer navrhne Trnku ako kandidáta na generálneho prokurátora.

„Ani som páru nemal,“ uviedol, pričom pripomenul, že Trnka bol pred siedmimi rokmi zvolený do funkcie hlasmi KDH, SMK, Smerom a časťou HZDS. „A čo sa dialo? Robil z toho niekto nejakú vedu? My sme mali iného kandidáta,“ povedal.

Janiš nepripúšťa, že by voľba generálneho prokurátora mala byť začiatok konca koalície, ako to hovorí predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Keď ide o tajné hlasovanie, politické vyhlásenia sú jedna vec a hlasovanie môže byť iná vec,“ dodal.