Pri vývoji T602 sa partia bavila

Milan Čupka | 23.10.2010 17:20
Monitory počítačov v prvej polovici deväťdesiatych rokov svietili buď namodro alebo načierno. Modrý podklad prezrádzal, že užívateľ pracuje v správcovi súborov Norton Commander, čierny bol charakteristický pre populárny textový procesor Text 602. Za zrodom tohto československého programu stáli Jaromír a Martin Šiška a Richard Kaucký. Posledný menovaný, ktorý dnes pôsobí ako predseda predstavenstva spoločnosti Software 602, spomína na éru, keď bola T602 legendou.

Na internete sa píše, že program vyvinula pražská 602. základná organizácia Zväzarmu ešte pred novembrom 1989. Kedy presne prišiel program na svet?
Ešte na začiatku roku 1989. Vyvinuli sme ho na počítači PC s dvoma mechanikami pre diskety veľkosti 5,25 palca a s 256 megabajtami operačnej pamäte.

Koľko trval vývoj tohto programu? Aká bola atmosféra medzi tvorcami? Bavili ste sa programovaním, alebo ste to brali viac ako prácu?
Tak trvalo nám to niečo vyše roka a celý čas sme sa pri tom náramne bavili.

Pre koho ste program pôvodne vyvíjali? Akým spôsobom sa mal šíriť v časoch pred novembrom 1989, teda ešte za komunizmu?
Bolo to pre záujmovú organizáciu mikropočítačov, ktorá mala ako vedľajšiu hospodársku činnosť predaj programov a ďalších počítačových doplnkov na Martinskej ulici v Prahe. Vydávala tiež napríklad mesačník Mikrobáze a mala ďalšie aktivity.

Prečo bol program T602 tak úspešný? Bolo to pre nedostatok konkurencie či relatívne jednoduché ovládanie?
Bol to hlavne správny produkt v správnej dobe a na správnom mieste. Pri technológiách je kľúčovou vecou dobré načasovanie, potom dobré načasovanie a potom ešte dobré načasovanie. Ani príliš skoro, ani neskoro. Okrem toho tento produkt spĺňal všetko, čo ľudia potrebovali – išlo o elektrický písací stroj, ktorý píše a tlačí po česky a slovensky.

Deväťdesiate roky minulého storočia boli v Česku i na Slovensku v znamení prekvitajúceho softvérového pirátstva. A to aj medzi firmami. Darilo sa spoločnosti predajom pôvodnej T602 zarábať?
Ale áno. Naša filozofia bola, že za dobrý program ľudia zaplatia.

Poslednú verziu programu ste na trh poslali v roku 1995. Bolo to zároveň obdobie, keď začali užívatelia prechádzať na iné textové programy?
Rok 1995 bol obdobím definitívneho prechodu k Microsoft Windows. A pre nás nemalo význam robiť ľuďom písací stroj zložitejším, ako má byť.

Viete o nejakých užívateľoch, ktorí by sa vám pochválili, že pôvodnú T602 používajú dodnes?
Najviac „odolní“ proti novším programom boli zväčša notári, ktorí mali Text 602 nainštalovaný aj na najnovších strojoch s procesorom Pentium. A tuším akurát minulý rok sa jeden z mojich kamarátov domáhal, aby som mu zabezpečil inštaláciu pre jeho otca.