Imunita poslancom zostane, Smer nepodporil koalíciu

TASR, SITA | 26.10.2010 12:44, aktualizované: 
parlament, poslanci, ministri, národná rada Foto:
Koalícia nepresadila zmenu ústavy, poslanci o imunitu neprídu.
Trestnoprávna imunita poslancom Národnej rady SR a sudcom zostane. Na zmenu Ústavy SR, ktorá by menila súčasný stav, totiž zahlasovalo len 75 poslancov, proti 59.

Keďže išlo o návrh na zmenu najvyššieho zákona štátu, potrebných bolo aspoň 90 hlasov.

Po novom mala byť imunita poslancov obmedzená len na ich výroky v pléne. Proti návrhu dlhodobo vystupoval Smer a väčšia časť SNS. Zmenu Ústavy SR teraz podporili všetci prítomní poslanci SDKÚ, KDH, Mosta-Híd aj SaS. Za hlasovali aj Anna Belousovová a Rudolf Pučík (obaja SNS). Zvyšok SNS a väčšina Smeru bola proti. Zdržal sa len Igor Federič. Poslanci Peter Osuský (Most-Híd ), Jozef Viskupič a Martin Poliačik (obaja SaS), Zoltán Horváth, Tatiana Rosová a Ivan Štefanec (všetci z SDKÚ) z radov koalície na hlasovaní chýbali.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) svoj návrh na zmenu Trestného poriadku, ktorý súvisel so spomínanou zmenou Ústavy SR, napokon stiahla.

Návrh na zrušenie priestupkovej imunity predloží vláda

Návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslancov vypracuje a predloží vláda. Po zamietnutí novely, ktorou koalícia presadzovala zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov a sudcov, to povedal poslanec Národnej rady SR za KDH Radoslav Procházka.

„Mali sme snahu a úmysel riešiť imunitu v plnom rozsahu, na to sme potrebovali podporu opozície. Tá sa rozhodla, že imunitu redukovať nechce, čo dopredu avizovala a potvrdila hlasovaním tak, ako koalícia hlasovaním potvrdila, že imunitu redukovať chcela,“ konštatoval predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka.

Premiérka Iveta Radičová 11. októbra po rokovaní Koaličnej rady hovorila, že je pripravený pozmeňujúci návrh k predloženej novele, ktorým koalícia zruší aspoň priestupkovú imunitu poslancov. Dnes však takýto návrh nikto nepredložil.

„Našťastie, že sa tak nestalo. To sa nedá také legislatívne pašeráctvo pestovať aj za nových čias. Bolo to tu v predchádzajúcom volebnom období ako na bežiacom páse. Malo by to prejsť normálnym pripomienkovým konaním a prísť ako regulárny návrh zákona a nie, že sa to bude v poslednom štádiu lámať na kolene ako pozmeňovák,“ poznamenal Procházka. Podľa neho sa kabinet chopil iniciatívy vypracovať novú legislatívnu normu a v krátkom čase by ju mal predstaviť.

„Je len jeden dôvod na odmietanie zúženia poslaneckej imunity. Tým je porušovanie zákona. Čestný a slušný poslanec sa nemá čoho báť a nemá dôvod byť privilegovaný,“ povedala Radičová v reakcii na hlasovanie v parlamente.

Podľa predsedníčky vlády má mať poslanec Národnej rady SR vytvorený priestor na výkon mandátu, teda slobodne reprezentovať záujmy a potreby občanov. Ale vo všetkých ostatných oblastiach sa má riadiť zákonmi, ktoré sám schvaľuje, alebo predkladá. Tým prispieva k podpore a budovaniu právneho štátu, aj k tvorbe demokratických pravidiel a princípov spravodlivosti.

Radičovej cieľom zostáva zúženie priestupkovej imunity, ktoré si nevyžaduje ústavnú väčšinu hlasov poslancov Národnej rady SR. Návrh zákona vznikne na základe dohody štyroch koaličných poslaneckých klubov. Vzhľadom na to, že pôjde o úplne novú úpravu, návrh zákona prejde riadnym legislatívnym procesom na pôde Národnej rady SR.

Matovič považuje poslancov SNS za kalkulantov

Poslanca za SaS Igora Matoviča neprekvapilo, že opozičné strany Smer a SNS nehlasovali za zrušenie imunity. Opozícii podľa neho nevyhovuje, aby bola zrušená trestnoprávna imunita a „každému súdnemu človeku je známe prečo“. Poslancov za SNS Rudolfa Pučíka a Annu Belousovovú, ktorí návrh podporili, označil za kalkulantov. „Pani Belousovová je matematička. Ona si spočítala, že môže hlasovať za a zároveň ten návrh neprejde. Ja si myslím, že to, že hlasovala za, nie je v súlade s jej presvedčením, ale iba čisto politický kalkul, aby si získala sympatie,“ vysvetlil. Koalícia podľa neho určite predloží do národnej rady návrh, ktorým zruší priestupkovú imunitu.

„Dlhodobo sme zadefinovali náš prístup k procedúre, ktorú zvolila koalícia. Od začiatku vedeli, že na ústavný zákon potrebujú 90 hlasov. Preto bolo logické očakávať, že budú viesť rozhovory a hľadať dohodu už pri tvorbe návrhu novely. Tieto veci sa bohužiaľ z ich strany opomenuli,“ uviedol generálny tajomník Smeru Ján Richter s tým, že hlasovanie Smeru bolo očakávané.

Podpredseda Smeru Pavol Paška nedávno vyhlásil, že nikto nevstupuje do politiky preto, aby mohol vďaka imunite úmyselne beztrestne porušovať zákon. „Tu sa vytvorila akási fóbia, akýsi model toho, že ústavný činiteľ je človek, ktorý sa na nič iné neteší a kvôli ničomu inému nejde do tej politiky, len preto, aby mohol porušovať zákon a páchať priestupky,“ kritizoval spoločenskú situáciu okolo existencie a rušenia poslaneckej imunity. Podľa Pašku ale nikto z politikov nechce právne predpisy úmyselne prekračovať.

Smer ústami svojho predsedu Roberta Fica spočiatku žiadal spoločné rokovania a chcel, aby sa celé hlasovanie o imunite preložilo až po septembrovom referende. Plebiscit sa totiž rušenia tejto poslaneckej imunity týkal v jednej otázke. Zároveň mu prekážalo aj rušenie imunity u sudcov. Koalícia hlasovanie preložila a deklarovala tiež, že Smeru je ochotná vyhovieť aj v otázke sudcovskej imunity. K spoločným rokovaniam napokon nedošlo a v parlamente sa tak nenašlo potrebných 90 hlasov.