Vodičské preukazy budú platiť len niekoľko rokov

Peter Kováč | 04.11.2010 06:02
vodičské preukazy, vodičák, policajt, kontrola Foto:
Od roku 2013 by mali mať vodičské preukazy obmedzenú platnosť.
Aj keď sa slovenské cestné zákony v posledných rokoch niekoľkokrát sprísňovali, nehodovosť na cestách sa zatiaľ nedarí znižovať podľa predstáv.

Po poslednom víkende, keď len pri nehodách na východe Slovenska zahynulo šesť ľudí, sa opäť zvýšilo riziko, že sa nám nepodarí splniť záväzok voči Bruselu znížiť počet mŕtvych na cestách na polovičnú úroveň roku 2002, teda na 305.

Ministerstvo vnútra najnovšie prichádza s ďalším sprísnením pravidiel pre vodičov podľa európskych požiadaviek. Vodičské preukazy by od roku 2013 mali mať obmedzenú platnosť, a to od dvoch do pätnástich rokov. Navrhuje to šéf rezortu Daniel Lipšic (KDH) v novele zákona o cestnej premávke. Odborníci opatrenia vítajú, za oveľa dôležitejšiu však pokladajú pomoc začínajúcim vodičom, ktorých naše zákony obchádzajú.

Podľa novely by platnosť vodičského preukazu už nebola neobmedzená, jej dĺžka by mala závisieť od typu dokladov. Pre skupiny A a B by mal vodičský platiť pätnásť rokov, pre skupiny C a D päť a pre vodičov, ktorí prekročili vek 65 rokov, iba dva roky. Najstaršia skupina vodičov tiež bude musieť pri každej výmene absolvovať zdravotnú prehliadku. Navyše, v prípade, že držiteľ bude mať preukaz neplatný viac ako dva roky, bude sa musieť podrobiť novej skúške v autoškole.

Novela má platiť o dva roky, čo by znamenalo, že všetky vodičské preukazy vydané do mája 2004 budú musieť byť vymenené najneskôr do roku 2023.

Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného v Žiline nevyhnutnosť podobného opatrenia nevidí, preskúšanie vodičov z technickej stránky z hľadiska rýchleho vývoja technológií však nepovažuje za zlé. „Treba však zabrániť tomu, aby sa takáto povinnosť stala biznisom a administratívnou záťažou pre autoškoly,“ dodáva.

Napriek zdanlivému zvyšovaniu nárokov na vedenie automobilu však zákon na začínajúcich vodičov nemyslí. Dvojročnú skúšobnú lehotu, ktorú pred dvoma rokmi zrušili, ministerstvo vnútra podľa Natálie Hattalovej z tlačového oddelenia neplánuje obnoviť. Pod viaceré nehody z posledných dní sa pritom podpísala práve neskúsenosť. Aj za nedeľnú nehodu pri Sabinove, ktorá si vyžiadala tri životy, zodpovedá chlapec, ktorý zložil skúšky len pred niekoľkými mesiacmi. Potrebu venovať zvýšenú pozornosť začiatočníkom zdôrazňuje aj Palčák. „Je dôležité hľadať legislatívne cesty, ako sa dostať práve k neskúseným vodičom. Práve tu je priestor na zvyšovanie bezpečnosti,“ tvrdí.

Novela tiež nanovo vymedzuje okruh vodičov, ktorí pri sebe budú musieť mať doklady o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Budú to len vodiči osobného auta s právom prednostnej jazdy, šoféri pošty či zásielkovej služby. Ostatní budú mať tieto údaje premietnuté do platnosti dokladov. Zmeny sa dotknú aj správnych poplatkov, za doručenie o evidencii vozidla sa zavádza nový poplatok vo výške troch eur.