Dopravcovia žiadajú prešetriť mýtny tender. Sú v štrajkovej pohotovosti

SITA | 15.01.2011 17:21
dopravcovia, kamionisti, blokáda Foto:
Aj takto pred rokom protestovali autodopravcovia proti nedostatkom mýtneho systému na Slovensku.
Štrajkovú pohotovosť v súvislosti s aktuálnou podobou mýtneho spoplatnenia ciest vyhlásili na výročnej schôdzi členovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Od vlády požadujú pozastaviť výber mýta až do prešetrenia tendra na prevádzkovateľa mýta nezávislým medzinárodným auditorom.

Okrem toho žiadajú presunúť výber dane z motorových vozidiel zo samosprávnych krajov na štát, znížiť ju a výnos z nej účelovo viazať na opravy a údržbu ciest, kompenzovať zvýšené náklady autodopravy profesijnou vratkou spotrebnej dane z minerálnych palív a podpísať zmluvu o spolupráci medzi UNAS a ministerstvom dopravy.

Dopravcovia dávajú vláde čas do 15. februára, aby s nimi o týchto štyroch požiadavkách rokovala, inak sú pripravení na nátlakové akcie, aké uskutočnili začiatkom minulého roka.

„Nikto z nás občanov Slovenskej republiky a členov UNAS nemá dôvod byť spokojný s neúmernou záťažou autodopravy na Slovensku. Nikto z nás nepozná oficiálne stanovisko slo­venskej vlády k výberu mýta a k pochybnému tendru, ktorý skončil v cyperských rukách,“ uvádza UNAS v uznesení ako dôvod štrajkovej pohotovosti. Konkurenčné združenie Česmad nie je podľa UNAS združením dopravcov, inak by sa dnes nemusel naprávať stav v cestnej doprave. „Je neprípustný profit spoločnosti SkyToll, Česmadu a ďalších jednotlivcov na náš úkor,“ uzatvára UNAS uznesenie.