Radičovej rada je pre väčšinu študentov zbytočná

Peter Kováč | 21.01.2011 14:16
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) odporučila študentom nad 26 rokov, aby poberali dávky v hmotnej núdzi.

Reagovala tak na ich nesúhlas s novelizovaným zákonom o zdravotnom poistení, podľa ktorého si od januára musia sami platiť preddavky na zdravotné poistenie. Študentov i odborníkov jej riešenie prekvapuje, väčšina z dotknutých totiž na dávky nemá nárok.

„Predsedníčka vlády de facto zaradila študentov medzi sociálne odkázaných,“ myslí si predseda Študentskej rady vysokých škôl Juraj Tilesch. Podľa neho sú podobné výroky len „ďalším krokom k znižovaniu sociálneho statusu študentov vysokých škôl“.

„Premiérka to považuje za svojskú reakciu na to, že zástupcov študentov prijala dva dni po tom, čo bol do jej kancelárie doručený list, v ktorom ju Študentská rada žiadala novelizovať zákon o zdravotnom poistení,“ reagoval na nesúhlas študentov Radičovej hovorca Rado Baťo. Dodal, že malo ísť o dočasné riešenie, keďže sa premiérka rozhodla študentom vyhovieť a zákon chce opätovne meniť, a to údajne už na februárovej schôdzi.

Podľa šéfa INEKO Petra Goliaša bolo zrušenie výnimiek pre študentov správne, Radičovej odporúčanie o sociálnych dávkach však nepovažuje za reálne naplniteľné. „Dávky v hmotnej núdzi sú určené ľuďom, ktorí sú na tom ekonomicky i sociálne zle.“ Zo študentov by podmienky na ich poberanie splnilo len minimum. Dávku môže dostať len ten, ktorého príjem nepresahuje životné minimum, pričom do tohto limitu sa zarátavajú aj príjmy všetkých osôb, s ktorými žije v spoločnej domácnosti.

Navyše, dávky by podľa Tilescha už vôbec nemohli dostať študenti pracujúci na dohody alebo samostatne zárobkovo činní. „Boli by tak motivovaní nepracovať, respektíve pracovať načierno,“ tvrdí. Radičová vo svojej reakcii napokon priznala, že k zmene názoru pristúpila, pretože poplatky pre študentov by „v praxi mohli spôsobiť problémy“.

Výška preddavkov na zdravotné poistenie je dnes 46 eur mesačne. Od nového roku musia túto sumu povinne platiť všetci študenti nad 26 rokov a doktorandi nad 30 rokov, hoci dosiaľ ich za nich odvádzal štát.