Fialová je po prvej operácii, čaká ju ďalšia

ČTK | 27.01.2011 11:22
Diana Mórová - Zuzana Fialová Foto:
Slovenská herečka Zuzana Fialová.
Slovenskú herečku Zuzanu Fialovú, ktorá bola v pondelok na moskovskom letisku Domodedovo zranená pri samovražednom bombovom útoku, lekári operovali.

Z nohy jej vybrali dve kovové črepiny. Ďalší zákrok ju pravdepodobne ešte čaká, črepiny má aj v hrudníku. Jej stav je vraj stredne ťažký, herečka sa však nesťažovala a pochválila sa, že si v Moskve opakuje ruštinu. Informujú o tom slovenské médiá. Spoločne s Fialovou bol zranený aj jej herecký kolega Ľuboš Kostelný, ktorý už menší chirurgický zákrok podstúpil.

Fialová aj Kostelný ležia v nemocnici na oddelení vojnových veteránov druhej svetovej vojny. „Stará sa tu o nás jeden úžasný pán, varí nám čaj a učí nás rusky. Som zhrozená, koľko som z tohto jazyka už zabudla,“ povedala v rozhovore pre denník Nový čas.

Podľa denníka Plus jeden deň jej stav ešte nie je úplne stabilizovaný. Sama Fialová nedokázala povedať, či a kedy ju ešte budú operovať. „Viete, oni tí lekári niekedy neradi z tela niečo vyťahujú. Rozhodne si tu však ešte týždeň poležím,“ uviedla. Podľa lekárov strávi v nemocnici ešte asi desať dní. Po útoku jej tiež zašívali ucho.

Na Moskvu však tridsaťšesťročná herečka, ktorá si zahrala v nedávno vysielanom česko-slovenskom televíznom seriáli Kriminálka Staré Mesto, nezanevrela. „Až mi bude lepšie, vrátim sa znova. Moskva nie je o hrôzach, je to krásne mesto s najúžasnejším divadlom na svete,“ mieni Fialová.

V utorok sa chirurgickému zákroku podrobil aj Kostelný, ktorý podľa pôvodných informácií nebol zranený. Vyšetrenie však ukázalo, že má v tele kovový úlomok. „Ľuboša operovali v utorok a je samozrejme v poriadku,“ povedala pre Plus jeden deň jeho matka Mária Kostelná.

Obaja slovenskí herci pravdepodobne dostanú odškodné, ktoré pozostalým a zraneným pri teroristickom útoku prisľúbil ruský premiér Vladimir Putin. Fialová by podľa Nového času mohla dostať 1,9 milióna rubľov(46-tisíc eur), Kostelný 1,2 milióna rubľov(29-tisíc eur). Výbuch v dave ľudí čakajúcich na prílet blízkych a známych usmrtil 35 osôb a asi 180 ďalších zranil.