RTVS nedávno vznikla a už jej vraj hrozí zánik, vyhodia 85 manažérov

TASR, SITA | 14.03.2011 12:53, aktualizované: 
Miloslava Zemková, RTVS Foto:
Šéfka RTVS Miloslava Zemková.
Niekoľko manažérov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) začne byť od utorka (15. marca) nadbytočných. Potvrdila to novinárom počas rokovania Rady RTVS generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.

Rada schválila jej návrh nového Organizačného poriadku RTVS. O miesta príde 85 manažérov. Ide o riaditeľov programových služieb, centier a tých organizačných útvarov, ktoré schválením novej štruktúry zanikajú.

Zemková potvrdila, že v súčasnosti má RTVS 132 riadiacich pracovníkov, 40 v rozhlase a 92 v televízii. Prepustením 85 z nich pôjde o úsporu 2,5 milióna eur.

Vedenie RTVS plánuje okrem manažérov prepustiť v tomto roku aj zhruba 200 zamestnancov. „Ide o úplne inú filozofiu postavenia celej organizácie,“ komentovala Zemková nový Organizačný poriadok. Na základe neho bude manažment RTVS stavať aj rozpočet či vnútorné smernice.

Riaditelia, ktorých prepustia, sa budú môcť podľa šéfky RTVS hlásiť do výberových konaní na nové pozície riaditeľov nových združených programových služieb a tvorivých centier. „Predpokladám, že z vnútorného prostredia obsadíme veľkú väčšinu nových funkcií.“

Zemková bude od ministerstva pýtať 18 miliónov eur

Vedenie RTVS predloží ministerstvu kultúry zmenený návrh zmluvy so štátom a dodatku, pýtať bude 18 miliónov eur. Zemková nemá istotu v schválení navýšenia, rozdelila preto dodatok na dva materiály.
V prvom pýta 10 miliónov eur, čo je suma, ktorú už štát vyčlenil na televíziu a je to zároveň minimálna suma, ktorá vyplýva zo Zmluvy so štátom. V druhom žiada peniaze na prenosový voz. Rada RTVS odporučila vedeniu, aby dokumenty posunulo ministerstvu kultúry.

V rámci sumy 10 miliónov v prvom materiáli by 7,5 milióna eur putovalo na vlastné projekty, zvyšok na strižne a celý súbor technických komponentov. „V tom prvom budú všetky vlastné projekty, inhouse vyrábané, a strižne,“ vysvetlila šéfka RTVS Zemková novinárom. Ďalší dodatok predloží vedenie RTVS s tým, že jeho náklady by pokryli nákup prenosového voza, tiež všetkých koprodukčných projektov. Prenosový voz by stál asi 4,9 milióna eur, mal by osem kamier. Voz je podľa Zemkovej „absolútnou nevyhnutnosťou“.

Novému vedeniu RTVS sa podarilo pri zostavovaní nového dodatku dosiahnuť, že na cudziu výrobu a koprodukciu pôjde necelých 12 percent z 18 miliónov eur. „Všetky ostatné financie chceme použiť vo vnútri televízie,“ povedal Ľuboš Machaj z vedenia RTVS. Predchádzajúce vedenie na čele so Štefanom Nižňanským kritizovali za to, že do externého prostredia putuje veľa peňazí.

Minister kultúry Daniel Krajcer má podľa Zemkovej uvidieť dokument už v utorok 15. marca.
Kým televízia v rámci RTVS ešte nemá schválený dodatok k zmluve so štátom na tento rok, rozhlas má už platnú zmluvu na štyri milióny a vyrába rozhlasové programy.

Finančná situácia je kritická

Nedávno vzniknutá verejnoprávna inštitúcia nie je schopná z dlhodobého hľadiska plniť svoje zákonné úlohy v programovej oblasti. Konštatovala to Rada RTVS. „Situácia finančná je zlá do takej miery, že ohrozuje samotnú existenciu RTVS,“ komentoval predseda rady Miroslav Kollár.

Podľa rady RTVS nie je schopná sama zo svojho rozpočtu sanovať stratu, ktorú si preniesla zo Slovenskej televízie. „Očakávame, že tie rokovania, ktoré začala generálna riaditeľka (Miloslava Zemková) s ministerstvom kultúry a financií o externej pomoci na vyriešenie dlhu po Slovenskej televízii, budú uzavreté úspešne v čo najkratšom čase,“ povedal šéf rady.

Podľa Petra Ondra, zástupcu pre televíziu, kumulovaná strata televízie sa za roky 2007–2010 vyšplhala na zhruba 45 miliónov eur. Vyrovnaný rozpočet plánuje vedenie RTVS zostaviť na rok 2012.

Inštitúcia vedie dve stovky súdnych sporov

RTVS je až do prijatia tohtoročného rozpočtu v rozpočtom provizóriu. Manažment pracuje na audite v STV a návrh rozpočtu RTVS preto predloží až na aprílové rokovanie Rady RTVS. Z rozpočtu bude jasná aj presná suma dlhov RTVS, ktoré bude chcieť manažment vykryť od štátu. Na prevádzkové náklady celej RTVS by malo ísť, mimo kapitálových výdavkov, približne 90 miliónov eur ročne.

Ondro členov rady upozornil, že RTVS má v súčasnosti 200 živých súdnych sporov. V prípade 30 pracovnoprávnych sporov je, ako zdôraznil, istota prehry pre RTVS viac ako 90-percentná. Ak by RTVS bola podľa Ondra podnikateľským subjektom, už by zanikla. Inštitúcia sa chystá na predaj prebytočného majetku.

Štatutárnymi zástupcami Zemkovej sú od 1. marca Peter Ondro pre STV a Ľuboš Machaj pre Slovenský rozhlas (SRo), informovala Radu RTVS generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková. Machaj do vzniku RTVS, do 1. januára šéfoval programu Slovenského rozhlasu (SRo) a bol štatutárnym zástupcom Zemkovej ako generálnej riaditeľky SRo. Po vzniku RTVS viedol v prechodovom období do zvolenia manažmentu STV. Ondro bol krízovým manažérom Penty a vlani na jeseň sa stal riaditeľom sekcie prevádzky a služieb Národnej rady SR.