Parlamentnú schôdzu zrušili, Bugár, Sulík a Hort dostali múku i cestoviny

TASR, SITA | 17.03.2011 09:46
Poslanci, Parlament Foto:
Poslanci za Smer držia v rukách transparent po tom, ako v hlasovaní neprešla mimoriadna schôdza NR SR.
Mimoriadna 15. schôdza Národnej rady iniciovaná opozičným Smerom sa neuskutoční. Poslanci totiž neschválili jej program, keď zaň hlasovalo len 58 zo 125 prítomných poslancov.

Body, ktoré chcela najsilnejšia opozičná strana prerokovať, budú zaradené do programu najbližšej riadnej schôdze snemovne. Tá začína budúci týždeň v utorok (22.3.).

Smer na túto situáciu reagoval protestným piskotom a pokrikmi. Jeho poslanci zároveň rozprestreli v rokovacej sále dva transparenty, jeden s nápisom Múka a cestoviny: jediné riešenie vlády Ivety Radičovej, druhý znázorňoval graf zvyšovania cien potravín za súčasnej vlády. Richard Sulík (SaS), Béla Bugár (Most-Híd) a Milan Hort (SDKÚ) dostali od opozície darčekové balíčky s múkou a cestovinami.

Smer chcel na mimoriadnej schôdzi presadiť tri novely zákonov. Ide o zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 19 % a znovuzavedenie 6 % DPH na predaj potravín z dvora, ďalej zavedenie osobitnej bankovej dane, ktorá by toto zníženie DPH mala vykryť, ako aj zastavenie privatizácie šiestich štátnych teplární, ktorú pripravuje súčasná vláda.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu iniciuje minimálne 30 poslancov, pod návrh Smeru sa minulý týždeň podpísalo 41 opozičných poslancov. Predseda strany Robert Fico počítal s tým, že sa rokovanie pre obštrukciu koalície neuskutoční a svoje návrhy strana už skôr predložila na najbližšie riadne rokovanie parlamentu.

Fico: Už nejde o súboj ľavice a pravice

Na slovenskej politickej scéne už nejde o štandardný súboj ľavice a pravice, ale o obraz Slovenska, ktorý po sebe nechá „tornádo“ súčasnej pravicovej vlády Ivety Radičovej, povedal dnes na tlačovej besede predseda Smeru Robert Fico. Reagoval tak na to, že koaliční poslanci dnes neschválili program mimoriadnej schôdze parlamentu, kde chcela najsilnejšia opozičná strana presadiť trojicu zákonov s cieľom spomaliť rast cien.

Zvyšovanie cien potravín, cestovného, rušenie železničných tratí, privatizácia Carga, prenájom bratislavského letiska či prepúšťanie môže podľa lídra opozície znamenať, že „na Slovensku nič nezostane.“ Opäť sa posťažoval aj na neschopnosť vlády riešiť hospodárske ťažkosti Slovenska. „Jediným riešením vlády je program rozdávania múky a cestovín,“ poznamenal.

Fico zdôraznil, že schôdza nemala byť divadlom, ale opozícia ponúkla na stôl trojicu konkrétnych, legislatívne dobre pripravených zákonov, ktorými chcela suplovať nečinnosť koalície. „Opozícia si plní úlohy pravicovej vlády. Niekedy to vyzerá tak, že oni lyžujú a tieňová vláda rokuje,“ podotkol predseda Smeru.

Fico podčiarkol, že každý stratený deň, ktorý vyjde nazmar pri znižovaní DPH, dane na predaj potravín z dvora, zavedení špeciálnej bankovej dane či pri zákaze privatizácie teplární je na škodu občanov Slovenska.

Hoci budú predmetné návrhy čoskoro zaradené na riadnu schôdze, Fico a podpredseda strany Pavol Paška naznačili, že koalícia sa ich pokúsi z programu vyradiť. Hoci je takýto postup procedurálne v poriadku, môže byť podľa Pašku v rozpore s ústavou. „Nemôžete poslancovi brániť v legislatívnej iniciatíve,“ nazdáva sa.

Podľa Sulíka bola mimoriadna schôdza divadlom

Štvrtkovú mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer, označil predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) za divadlo. „Ja úplne nerozumiem tomuto divadlu, myslel som si, že politici za stranu Smer sú zrelší. Chceli prerokovať nejaké tri body, ktoré si mohli bez problémov navrhnúť na schôdzu, ktorá sa začne tak či tak v utorok,“ povedal Sulík po tom, čo koalícia schôdzu zablokovala.

Sulíkovi sa nepáčilo, že bezprostredne po hlasovaní o programe, ešte pred skončením schôdze, poslanci Smeru vytiahli transparent znázorňujúci rast cien potravín a koaličným predstaviteľom parlamentu venovali balíčky s múkou a cestovinami.

„Páni poslanci zo Smeru sa veľmi dožadujú, aby boli dodržiavané pravidlá, slušnosť a kultúra a veľmi sú citliví, keď to nie je dodržané zo strany koalície. (…) Myslím si, že ak niekto dnes ubral z vážnosti parlamentu, tak to boli, bohužiaľ, naši kolegovia z opozície,“ nazdáva sa predseda parlamentu.

Minimálne dva z trojice návrhov Smeru však podľa Sulíka stoja za diskusiu. Za zmysluplné označil zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 19 percent aj zavedenie bankovej dane, ktorú Slovensko zrejme bude musieť zaviesť kvôli EÚ. „Na druhej strane na to, aby banková daň stačila na financovanie zníženej DPH, by musela byť asi 20 alebo 30-krát vyššia, ako odporúča EÚ, a to by bol zjavný problém,“ vyhlásil Sulík s dodatkom, že to bola SaS, ktorá presadzovala, že DPH automaticky klesne na 19 percent, ak deficit klesne pod tri percentá.