Nemocnice chcú od pacientov vyberať poplatky

Mária Hunková | 28.03.2011 12:00
nemocnica, lekár, operačka, operácia, chirurgia Foto:
Úhrady za hospitalizáciu, ktorú platia zdravotné poisťovne, najmä v rámci chirurgických odborov, nepokrýva podľa viceprezidenta ANS Petra Ottingera ani šesťdesiat percent nákladov.
Spoplatnenie pobytu v nemocnici by pre veľa ľudí znamenalo obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Nemocnice, ktoré s takýmto návrhom prišli, to síce vedia, ale na poplatkoch za pobyt v zdravotníckych zariadeniach napriek tomu trvajú.

Podľa nich však peniaze od pacientov nevyhnutne potrebujú na svoju prevádzku, keďže zdravotné poisťovne im nedávajú dosť. „Úhrada za hospitalizáciu, ktorú platia zdravotné poisťovne, najmä v rámci chirurgických odborov, nepokrýva ani šesťdesiat percent nákladov,“ vysvetľuje viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger dôvody, prečo chcú nemocnice zaviesť spoluúčasť pacienta.

Ak by ministerstvo zdravotníctva ich návrh prijalo, pacienti by za pobyt v nemocnici zaplatili dve až tri eurá. Podľa analytika Slovenskej akadémie vied Petra Staněka to však nemocniciam nepomôže, zato veľa ľuďom uškodí. „Priplácať by si mohlo dovoliť 20 percent populácie. Ostatní by mali po zaplatení týchto poplatkov problém s inými platbami. Navyše, ak by si mal napríklad dôchodca platiť za hospitalizáciu, ako dlho by tam asi tak mohol so svojím dôchodkom zostať?“ pýta sa Staněk.

Nemocnice sa bránia, že inú cestu v súčasnej situácii zdravotníctva nevidia. „Objem finančných prostriedkov je nedostatočný a vidíme, ako ťažko sa presadzujú pravidlá, aby štát platil za svojich poistencov,“ hovorí Ottinger. Zároveň priznáva, že sociálne slabším skupinám ľudí by to mohlo priniesť problémy s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti. „Určite by to mohol byť problém, ale pre tých, ktorí sú odkázaní na dávky, máme inštitúcie, ktoré im prispievajú. Keď je pacient sociálne poistený, poplatky by mu mohla platiť Sociálna poisťovňa,“ myslí si.

Podľa Staněka to však nie je reálne. „Zase sme pri tom, že neefektívnosť systému chceme riešiť tým, aby to platil niekto iný. Ani Sociálna poisťovňa nemá voľnú miliardu eur na preplácanie pobytu v nemocnici nízko príjmovým skupinám ľudí, ktorí, mimochodom, tvoria jednu štvrtinu obyvateľstva,“ do­dal.

Sociálna poisťovňa s niečím podobným vôbec neráta. Jediné, čo s nemocnicami rieši, je vyrovnanie ich dlhoročných záväzkov. „Nijaké programy spoluúčasti na sanácii nemocníc nie sú témou dňa,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Jana Ďuriačová.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) zatiaľ úvahy o spoplatnení pobytu v nemocnici odmieta. Ako však Ottinger pre Pravdu povedal, asociácia nemocníc požiadala ministra o ďalšie stretnutie, na ktorom s ním chcú túto možnosť znova prerokovať.

Ak by sa zástupcom zdravotníckych zariadení nakoniec podarilo Uhliarika presvedčiť, pacient by si musel pri pobyte v nemocnici platiť napríklad za stravu či opratie posteľnej bielizne. Už dnes si musí do nemocnice so sebou nosiť okrem oblečenia aj hygienické potreby, v prípade hospitalizácie v pôrodnici dokonca nepremokavé podložky do postele či jednorazové plienky a vlhčené obrúsky pre dieťa.

Staněk navyše upozorňuje, že za služby, ktoré chcú nemocnice spoplatniť, si ľudia platia už teraz. „Odvádzajú zdravotné poistenie, z ktorého je hradený pobyt v nemocnici so službami aj servisom,“ dodal analytik SAV.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ