Časy mrhania v rezorte obrany sú preč, odkázal Galko Ficovi

TASR | 04.06.2011 13:13
ľubomír galko, minister, obrana Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
Slovné prestrelky medzi expremiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrom obrany SR Ľubomírom Galkom (SaS) pokračovali aj tento týždeň

Tentoraz sa obvinenia preniesli už aj do priestoru internetu, kde Galko vo svojom blogu na sme.sk obvinil predsedu Smeru z rozkrádania štátnych financií a profesionálnych pochybení.

Šéfa rezortu obrany nahneval Ficov komentár k jeho tvrdeniam o hrozbe závažných škrtov v armáde v prípade, že sa potvrdia predpokladané limity pre šetrenie v budúcom roku. „Nechcem nikoho osobne ponižovať, ale takto to vyzerá, keď je ministrom obrany predavač,“ povedal pre médiá vo štvrtok (2. 6.) expremiér na margo informácií, že by Slovensku mohlo hroziť prepustenie 4000 vojakov a zrušenie nadzvukového letectva.

Galkovi sa napríklad nepozdáva, že Fico „zbabelo“ poskytuje vyjadrenie radšej médiám, ako keby mal ministra priamo konfrontovať. „Raz už také totiž bolo, v začiatkoch, keď mi v kuloároch parlamentu na chodbe povedal, že v SaS sú chrapúni, a potom, ako som k nemu "trocha rozhodnejšie“ pristúpil a požiadal ho, aby, ak si trúfa, tú vetu zopakoval, skoro stiekol z farby a už ho nebolo," prezradil šéf rezortu obrany.

Zároveň prostredníctvom článku predsedovi Smeru odkázal, že sú časy bývalého mrhania verejnými financiami minulosťou. „Tie 10-percentné provízie z každej zákazky, týkajúcej sa služieb pre posádkové správy, sú preč. Tie 10 až 15-percentné provízie z každej opravy áut, ani mnohé iné provízie, tiež už nebudú. Ani tých 20.000 eur mesačne za vymyslenú softvérovú podporu nebude,“ podčiarkol s tým, že pre Fica musí byť frustrujúce vidieť, ako mu „nejaký úplne neznámy a neskúsený predavač z hypermarketu v kresle ministra obrany robí takéto seky“.

Nejde o prvú slovnú prestrelku medzi predsedom najväčšej parlamentnej strany a ministrom obrany. Už krátko po nástupe vlády Ivety Radičovej (SDKÚ) Fico označil Galka za politicky mŕtveho muža v súvislosti s podozrením o možnom korupčnom správaní ministra a jeho strana poukazovala aj na to, že súčasný šéf rezortu obrany v minulosti zastával post riaditeľa hypermarketu. Galko na odvetu nazval správanie expremiéra za to najodpornejšie, čo v politike môže byť.