Kaliňák využíva mafiánske praktiky a vie podozrivo veľa, tvrdí Galko

TASR | 14.06.2011 14:01, aktualizované: 
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer) využíva mafiánske praktiky a vie podozrivo veľa o pohyboch ministra obrany SR. Uviedol to podpredseda SaS Ľubomír Galko v súvislosti s videom, ktoré Kaliňák požiadal ukázať počas ich spoločnej debaty v sobotnej diskusnej relácii televízie TA3.

V obraze sa vtedy objavilo vozidlo, ktoré prenasledovalo po diaľnici údajne práve Galkovo auto. Vládne vozidlo malo vtedy podľa tachometra auta za ním počas natáčania prekročiť maximálnu povolenú rýchlosť na diaľnici aj o viac ako 70 km/h. Tieňový minister vnútra Kaliňák vtedy vysvetlil, že video pochádza zo 4. mája a strana ho dostala od „bežného občana“.

Podľa ministra obrany podozrenie vyvoláva už to, že na videu nie je vidieť ŠPZ auta, a teda sa nedá jednoznačne určiť, či ide skutočne o jeho vozidlo. Aj v prípade, že nešlo o inscenáciu, Galkovi sa stále nepozdáva ani spôsob, akým bol záznam pripravený.

„Na videu je jasne vidno, že ten, kto ho nahrával, vyčkával v pravom jazdnom pruhu. Najprv nafilmoval svoj tachometer, čakal, pokiaľ ho údajne čierne vládne vozidlo predbehne a hneď sa zaň zaradil, pokračujúc v nahrávaní. Nahrávka bola profesionálne pripravená, niekým, kto vedel, kde má stáť, kedy začať nahrávať a koho prenasledovať,“ poukázal s tým, že „bežný občan“ sedel počas natáčania v Mercedese.

Šéfovi rezortu obrany sa nepozdáva ani to, čo mu exminister vnútra povedal po skončení relácie. „Napríklad o mojich návštevách niektorých častí ministerstva obrany, ale aj iných miest v konkrétnom, niekedy aj nočnom čase, keď o mojom pohybe vedelo doslova len pár ľudí,“ poznamenal. Minister obrany uviedol, že už má podozrenie, kto z jeho rezortu informuje o jeho pohybe opozičných poslancov. Meno však nechcel konkretizovať skôr, ako ho preverí polícia.

Galko tiež opätovne poukázal na to, že Kaliňák sa výrazným spôsobom podieľal na riadení rezortu, ktorý viedol jeho stranícky kolega Jaroslav Baška. Kaliňák ako minister vnútra mal údajne dostávať informačné správy z rezortu obrany skôr ako Baška a telefonicky kontaktovať sekčných riaditeľov ministra obrany, aby urýchlené uzavreli konkrétne zmluvy s konkrétnym dodávateľom. „Nech sa Kaliňák vyjadrí, či je v poriadku, keď riaditeľka kancelárie ministra obrany a zároveň bývalá sekretárka ministra vnútra pred svedkami ministrovi obrany zavalí: ‚Môj zlatý, ty ma neúkoluj, ja mám len jedného šéfa, a ty to nie si‘,“ vyzval Galko exministra vnútra.

Podľa riaditeľa komunikačného odboru strany Smer Erika Tomáša, Galko bol v priamom prenose usvedčený z klamstva, ale nedokáže sa k tomu postaviť ako chlap. „Vyplakáva a vymýšľa fantazijné rozprávky o paralelnej tajnej službe. Ide naozaj o trápne odpútavanie pozornosti od podstaty problému,“ uviedol v reakcii na blog ministra Galka.