Krajcer chce stále zvyšovať Zemkovej plat

jj, irk | 13.07.2011 20:00, aktualizované: 
Miloslava Zemková Foto:
Miloslava Zemková
STV vo veľkom šetrí a jej sledovanosť klesla na historické minimum. Minulý týždeň mala trhový podiel 8,4 %, čo znamená, že medziročne si pohoršila až o 7,0 percentuálych bodov. Aj v tejto situácii chce však minister kultúry Daniel Krajcer presadiť zvýšenie platu generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska.

Miloslava Zemková má teraz nárok na základný plat 3 000 eur a k tomu na rovnako veľkú odmenu, čiže mesačne môže zarobiť 6 000 eur. Ak by jej základný plat zvýšili na sedemnásobok priemernej mzdy, teda vyše 5 000 eur, a naďalej by dostávala odmenu vo výške platu, zarobila by mesačne vyše 10 000 eur.

Parlament bude o zvýšení Zemkovej platu rozhodovať na jeseň. Aj pre niektorých koaličných poslancov je to však problém, čo sa potvrdilo už pri prvom pokuse dať šéfke RTVS viac. Plat vo výške sedemnásobku priemernej mzdy, čiže 5 250 eur, vo februári odmietla časť KDH aj SDKÚ. Jedným z tých, čo boli proti, bol aj Alojz Přidal z KDH. „Moje stanovisko je stále rovnaké a nevidím dôvod na zvyšovanie platu,“ trvá na svojom. Podobný názor má aj jeho stranícky kolega Martin Fronc. „Stále je ťažká situácia v krajine v národnom hospodárstve, čiže tento návrh sa mi dvakrát nepáči,“ hovorí.

Naopak, poslankyňa SDKÚ Magda Vášáryová je za. „Je veľmi dôležité, aby osoba, ktorá zodpovedá za celú inštitúciu, nemala niekoľkonásobne nižší plat ako jej riaditelia,“ hovorí. Keď sa zákonom zvýši základný plat generálneho riaditeľa RTVS, Zemková podľa Vášáryovej o automatickú odmenu vo výške platu príde. Ani Ondrej Dostál (OKS) so zvýšením platu Zemkovej problém nemá. „Súčasný plat je výsledkom obštrukcie,“ domnieva sa. Podľa Jany Žitňanskej z KDH „takáto bola pôvodná dohoda s tým, že odmeny potom budú nejakým spôsobom limitované“. Podobný názor má aj Martin Poliačik z SaS: „Taká bola pôvodná koaličná dohoda. Radi by sme sa dostali na túto sumu,“ uviedol. Súhlasí však s obmedzením udeľovania odmeny.

Exminister kultúry Marek Maďarič z opozičného Smeru považuje zvýšenie platu Zemkovej za absolútne nevhodné. „Zvlášť, keď pani Zemková zobrala odstupné za svoje pôsobenie v rozhlase, hoci naďalej pokračovala vo vysokej funkcii v RTVS,“ tvrdí.

Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár si myslí, že súčasná výška platu nezodpovedá významu funkcie generálneho riaditeľa RTVS a sledovanosť by s ňou nespájal. „Na ohodnotenie výkonu funkcie generálnej riaditeľky RTVS slúžia odmeny nad rámec základnej mzdy a zákon o RTVS presne vymedzuje, aké kritériá na jej priznanie musia byť splnené,“ vraví Kollár s tým, že je jasné, že v RTVS nemôžu byť také mzdy ako v súkromných médiách, ale terajší nepomer obmedzuje možnosť dostať do RTVS na kľúčové pozície kvalitných profesionálov.

„Rezort predložil len ten návrh, na ktorom sa koalícia pôvodne dohodla, teda 7-násobok priemernej mzdy,“ uviedla uviedla v stanovisku hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová. „Riaditeľ STV Štefan Nižňanský, ktorý priviedol STV takmer do krachu, mal 6-násobok priemernej mzdy. "Súčasná generálna riaditeľka podľa nej konsoliduje spojenú inštitúciu a už počas prvých mesiacov "dokázala ušetriť nemalé finančné prostriedky a RTVS vykazuje mierne plusové hospodárenie“. „Ten, kto prišiel konsolidovať verejnoprávnu inštitúciu, by nemal zarábať menej, ako ten, kto doviedol STV do katastrofálnej situácie,“ uviedla hovorkyňa.

Politológ Ján Baránek pripomína, že Zemková televíziu zdedila, teda za jej zlú situáciu nenesie zodpovednosť, dôvod na zvýšenie jej platu však nevidí. „Neviem, na základe čoho jej idú plat zvyšovať, aký dôvod uviedli. Lebo ubehlo asi pol roka, čo sú televízia a rozhlas zlúčené, takže nemôže to byť za odmenu. Mne to pripadá také trošku čudné. Prečo? Prečo teraz? O nejakých úspechoch sa tam zatiaľ nedá veľmi hovoriť,“ myslí si Baránek.