OKS chce vytvoriť verejný tlak na odchod Harabina cez Facebook

TASR | 08.08.2011 11:54
Koaličná strana OKS chce vytvoriť masový tlak verejnosti na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina, aby opustil svoj post prostredníctvom najväčšej sociálnej siete.

„OKS založí Facebookovskú stránku. Na nej bude zhromažďovať všetky hlasy za odchod Štefana Harabina z funkcie predsedu NS SR a bude o tom priebežne verejnosť informovať,“ predstavil dnes na tlačovej konferencii novú iniciatívu OKS predseda strany Peter Zajac.

Podľa neho by táto stránka mala byť vytvorená už v najbližšom čase a jej vznik strana ohlási prostredníctvom internetovej tlačovej konferencie. Za úspech bude považovať, ak sa za odstúpenie exministra spravodlivosti vyslovia desiatky alebo stovky tisíc ľudí. „Sme presvedčení, že ak to má byť účinný tlak, má sa pohybovať v takýchto vysokých číslach,“ vysvetlil Zajac.

Občianski konzervatívci sa rozhodli touto formou vysloviť podporu iniciatíve ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS). Tá v stredu (3.8.) podala návrh na začatie disciplinárneho konania voči Harabinovi, pričom ako sankciu navrhla uložiť odvolanie Harabina z funkcie sudcu. Dôvodom kritiky sa stal postoj predsedu NS SR v kauze diskriminačných žalôb sudcov.

Po tom, ako bratislavský okresný súd uložil Slovenskej republike zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy vo výške viac ako milión eur 11 sudcom NS SR, Harabin sa voči rozhodnutiu neodvolal. Svoj postoj vysvetlil tým, že musel rešpektovať verdikt pléna Ústavného súdu SR, ktorý konštatoval diskrimináciu v odmeňovaní sudcov.

„Týmto pánom z OKS zrejme ich pýcha zatemnila zdravý rozum, keď sa hrajú na malých bohov a vyhrážajú sa Posledným súdom. Za takúto urážku židovsko-kresťanských voličov, keď si osvojujú právo na Posledný súd a šírenie nenávisti, by sa mali vzdať poslaneckých kresiel,“ reagoval na iniciatívu OKS Tlačový odbor NS SR.

„OKS rovnako ako Lucia Žitňanská žiada odvolanie Štefana Harabina z funkcie predsedu NS SR. Harabin nie je nepopísaný list. Zneužíva dlhodobo hrubým spôsobom svoju funkciu, v podstate sa správa v demokratickom súdnictve ako samovládca, ako pán súdnictva, ktorý stojí nad zákonom,“ konštatoval dnes Zajac. Podľa neho predseda NS SR opakovane a svojvoľne porušuje zákon a pracovnú disciplínu a vyhráža sa médiám.

V súčasnosti žaluje rezort spravodlivosti asi 550 sudcov, ďalších 150 zažalovalo vlastné súdy a parlament za to, že mali o 4000 eur nižší plat ako sudcovia špeciálneho súdu. V hre je tak najmenej 70 miliónov eur.