Dvojaké občianstvo asi skončí na Ústavnom súde

Martin Prosnan | 08.08.2011 14:48
Béla Bugár, Most Foto:
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
Strana Most pripravuje podanie na Ústavný súd, aby rozhodol, či je v súlade s ústavou, ak štátne orgány odoberú občianstvo občanovi SR v prípade, že požiada o cudzie. Na tlačovej besede to povedal šéf strany Béla Bugár. Most však najprv musí v parlamentne zozbierať 30 podpisov poslancov.

Bugár chce zároveň osloviť premiérku Ivetu Radičovú, aby podporila odstránenie sankcií z novely zákona o štátnom občianstve, ktorú prijala vláda premiéra Roberta Fica a aby nedovolila z tejto témy vytĺkať politický kapitál.

Most tiež opätovne otvorí tému dvojakého občianstva na prvej vládnej schôdzi po dovolenkovom období.

Bugár je presvedčený, že novela je v rozpore s ústavou a tvrdí, že „ani táto vláda nemôže konať protiústavne“. „Ani jeden z ľudí, ktorý požiadal o cudzie štátne občianstvo, nepovedal, že nestojí o slovenské občianstvo. Zákon je nevykonateľný, je protiústavný a orgány nemôžu konať. Ústava jasne hovorí, že nikomu nie je možné odňať občianstvo proti jeho vôli,“ uviedol.

Podľa šéfa Mostu síce novela zbaví občana slovenského občianstva, ten tu však zostane bývať, aj pracovať, je tu zdravotne a sociálne poistený.

„Nemôže byť volený, nemôže byť v strane, nemôže voliť, ale ostatné práva mu ostanú,“ dodal. „Čo teda riešime týmto zákonom, aké obavy ním prekonávame,“ opýtal sa.

Bugár tiež kritizoval lídra SMK Jozsefa Berényiho, ktorý sa podľa neho síce vyhrážal, že požiada o maďarské občianstvo, ale teraz sa skrýva. Na adresu Lászlóa Gubika, šéfa okresnej pobočky SMK v Leviciach, ktorý sa priznal, že o občianstvo Maďarska požiadal, povedal, že mal na rozdiel od predsedu SMK guráž. „Tento pán nehrá žiadnu hru, Slovensko však dostal do nepríjemnej situácie,“ poznamenal.