Vojakom štát zdaní príspevok na bývanie, prídu spätne o stovky eur

Peter Kováč | 24.08.2011 15:00
Mikloš, Mihál, Galko Foto:
Minister práce Jozef Mihál (vľavo, šéf rezortu obrany Ľubomír Galko (v strede) a minister financií Ivan Mikloš.
Takmer 14-tisíc vojakov príde v najbližšom období o niekoľko stoviek eur. Po nedávnom zastavení vyplácania príspevkov do tretieho piliera prichádza ministerstvo obrany s ďalším škrtom - spätným zdanením príspevku na bývanie, ktorý mesačne poberajú všetci vojaci. Vojakom tak štát z výplaty spätne strhne dane za všetky príspevky, ktoré dostali v tomto roku.

Dodatočné zdanenie za prvých deväť mesiacov bude pre jedného vojaka znamenať jednorazovo nižší plat približne 400 až 500 eur. V ďalších mesiacoch bude finančná strata priemerne okolo 44 eur.

S požiadavkou zdaniť príspevky, ktoré sa vojakom bez ohľadu na hodnosť vyplácajú už od roku 2007, prišlo teraz ministerstvo obrany. Tvrdí, že príspevky na bývanie už nepodliehajú daňovej výnimke ako dosiaľ.

A to na základe vlaňajších zmien zdaňovania v zákone o cestovných náhradách. Potvrdilo to ministerstvo financií po tom, čo ho rezort obrany požiadal o analýzu predpisov.

„Úpravou poznámky pod čiarou k zákonu o dani z príjmov je od 1. januára príspevok na bývanie príjmom, ktorý je predmetom dane a nie je od dane oslobodený. Ak prišlo k zmene spôsobu zdanenia akéhokoľvek príjmu s účinnosťou od januára, zdaneniu podlieha príjem vyplatený po tomto dátume,“ konštatovala Zuzana Bruteničová z tlačového oddelenia ministerstva financií.

Príspevok na bývanie poberajú všetci vojaci bez ohľadu na hodnosť, čo v súčasnosti predstavuje takmer 14-tisíc ľudí. Jeho výška sa líši od miesta služby, priemerne sa pohybuje na úrovni 231 eur.

Ako je možné, že zmenu v zákone si na ministerstve obrany dosiaľ nik nevšimol a príspevky neboli zdaňované priebežne, zrejmé nie je. Ministerstvo obrany na otázky Pravdy od minulého štvrtka neodpovedalo. Šéf rezortu Ľubomír Galko (SaS), ktorý má výhrady k niektorým kritickým článkom v Pravde, po hovorcovi odkázal, že chce odpovedať na otázky osobne, od minulého týždňa si však na reakciu nenašiel čas.

Rezort obrany tak nepovedal ani to, kedy peniaze z daní vojakom strhne, ani o aký finančný balík celkovo pôjde.

„Sociálne výhody vojakov sa postupne odbúravajú, čo sa síce pomaly deje aj v iných armádach, no nie takým spôsobom ako u nás. Ako však chceme motivovať ľudí, aby pôsobili možno aj na inom území, keď atraktívnosť tohto povolania sa postupne vytráca?“ kritizuje súčasné škrty na vojakoch bývalý náčelník generálneho štábu Jozef Tuchyňa.

Podobný názor majú aj vojaci, ktorých sa zmeny priamo dotknú. „Nejde o malé peniaze a pri platení účtov a ďalších výdajoch nám to jednoducho bude chýbať. Hlavne v tomto období, keď deti nastupujú do školy a výdavky rodín sa zvyšujú,“ uviedol dôstojník, ktorý si neželá byť menovaný.

To, že štát teraz siahne vojakom na peniaze jednorazovo a spätne, podľa ministerstva financií nie je problém. „Pri zdanení je potrebné vychádzať zo všeobecných zákonom ustanovených pravidiel zdaňovania príjmov zo závislej činnosti, keď sa príjem zdaní pri výplate, poukázaní alebo pri pripísaní daňovníkovi k dobru bez ohľadu na to, za ktoré obdobie sa vypláca,“ uviedla Bruteničová.

Hoci ministerstvo obrany opakovane prízvukuje, že súčasným vojakom na finančné výhody nesiahne, v skutočnosti im z nich uberá opakovane. Od júna totiž stoplo aj vyplácanie príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie vo výške dvoch percent zo mzdy. Aj v tomto prípade to zdôvodnilo novou právnou analýzou, ktorú odobrilo aj ministerstvo práce. Podľa nej odvádzal rezort platby päť rokov nad rámec zákona a vyše 12,2 milióna eur, ktoré počas nich vyplatil, by od dôchodkových sporiteľní chcel pýtať späť, o čom momentálne obe strany rokujú.

Okrem toho sa vojakom v tomto roku znížila aj valorizácia výsluhových dôchodkov takmer na tretinu. Od júla sa im totiž zvýšili rovnakým spôsobom ako policajtom, teda o polovicu inflácie plus polovicu rastu priemernej mzdy na Slovensku, čo je 2,1 percenta oproti vlaňajším 6,73 percenta. V minulosti totiž dôchodky vojakom rástli tak, že sa valorizovali o rovnaké percento, ako rástla priemerná mzda v rezorte obrany.