Mihál: Koalícia sa spojila ako Svätoplukove prúty

SITA | 21.09.2011 15:29
Figeľ, Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál (vľavo) diskutuje s ministrom dopravy a šéfom KDH Jánom Figeľom.
Koalícia sa podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála spojila pred rokom ako Svätoplukove prúty. Ako uviedol Mihál na tlačovej besede po rokovaní vlády, rozdiel je len v tom, že Svätoplukove boli tri a koalíciu tvoria štyria členovia. SaS preto podľa neho nemá žiadny záujem na rozpade koalície, páde vlády, ani na predčasných voľbách.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa čas pre slovenský postoj k eurovalu a koalíciu neuplynul. Upozornil, že platí dohoda, že Slovensko bude hlasovať o eurovale medzi poslednými. „Budeme argumentovať a apelovať na zodpovednosť a hľadanie spoločného riešenia,“ povedal s tým, že také existuje. Podľa neho malo by byť také, aby si každý zachoval politickú tvár, ale aby bolo aj o zodpovednosti za Slovensko. „Ide o veľa, nielen o koalíciu,“ zdôraznil. Smer-SD podľa Figeľa môže podporiť euroval, ak mu ide o národnoštátny záujem.

Koalíciu podľa Figeľa čakajú seriózne a diskrétne rokovania. Zopakoval, že pri dobrej vôli existuje riešenie. Podľa neho dohoda by sa mala uberať tým smerom, že euroval vznikne, ale jeho efektívne využívanie bude v rukách všetkých, teda aj Slovenska.

Euroval je podľa ministra financií a podpredsedu SDKÚ vážna otázka, ktorá koalíciu rozdeľuje. Pripomenul, že ohlásil termín schvaľovania eurovalu na 11. októbra. „Ešte sú dovtedy tri týždne. Budeme ešte rokovať,“ uviedol. Podľa neho o otázke spojenia hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde sa budú rozprávať v SDKÚ a aj s premiérkou Ivetou Radičovou po jej návrate z USA.

Zároveň dodal, že v utorok hovoril o priebehu Koaličnej rady len preto, že na tlačovej besede SaS zaznelo, že koaliční partneri liberálov hrajú proti premiérke hru. Minister financií v utorok vyhlásil, že po odmietnutí kompromisného riešenia v prípade schvaľovania eurovalu stranou SaS na minulotýždňovom rokovaní Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová informovala koaličných partnerov o tom, že spojí hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde.