Spišiak: V hliadke je prospešnejší urastený muž ako krásna žena

ČTK | 22.09.2011 10:16
Jaroslav Spišiak Foto:
Policajný prezident Jaroslav Spišiak
Polícia možno stiahne z hliadok ženy v uniforme. Policajný prezident Jaroslav Spišiak vyhlásil, že policajtky sa na túto prácu nehodia a na dodržiavanie poriadku v uliciach by mali dozerať urastení muži. Spišiak síce vyhlásil, že proti ženám v polícii nič nemá, svojimi výrokmi však vyvolal kritiku.

„Preventívne je v hliadkovej službe viac prospešný urastený vyšportovaný chlap, ktorý sa nebojí a z ktorého ide rešpekt. Taký policajt skôr poskytne občanom pocit bezpečia ako možno krásna, ale fyzicky neprimerane vybavená policajtka,“ uviedol Spišiak.

S výrokmi policajného prezidenta nesúhlasí šéfka odboru rodovej rovnosti na ministerstve práce Oľga Pietruchová. „Policajti nie sú len na to, aby chodili a mlátili ľudí. Napríklad keď riešia prípad sexuálneho násilia, vyžaduje si to voči obeti citlivý prístup. Vtedy môže policajtka zohrať dôležitú úlohu,“ tvrdí Pietruchová.

V súčasnosti slovenská polícia bežne nasadzuje do hliadok ženy. Tie tvoria zhruba sedminu z celého policajného zboru a podľa denníka Sme sa teraz do polície hlási viac žien ako mužov.

Rozhodnutie o stiahnutí žien z policajných hliadok v uliciach by malo padnúť po analýze nového hodnotiaceho systému práce policajtov. Ten za prvý mesiac ukázal, že sedemdesiat percent policajtov podalo v júli neuspokojivé výkony. V auguste si horšie hodnotenie vyslúžilo už „len“ 60 percent z nich. Odborníci na políciu však zlepšenie v takej krátkej dobe nepovažujú za reálne. Radoví policajti vraj vypĺňajú hodnotiace tabuľky tak, aby pre zlé výsledky neprišli o časť platu alebo o prácu.