Sulík: Náš postoj k eurovalu nie je politickým kotrmelcom

TASR, SITA | 07.10.2011 13:33, aktualizované: 
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík tvrdí, že platí, že ak nedôjde k dohode, tak jeho strana zahlasuje proti eurovalu.
Predseda SaS Richard Sulík počas neformálnej návštevy v obci Veľká Ida v okrese Košice okolie, v rozhovore pre TASR, odmietol označenie postoja strany SaS k otázke eurovalu za politický kotrmelec.

Viackrát sme vraveli, že nie je naším cieľom blokovať eurozónu, ale ochrániť peniaze slovenských daňovníkov, povedal Sulík.

Zdôraznil, že SaS tiež viackrát avizovala, že ak sa nájde riešenie, ktoré splní tieto dve podmienky, je tu priestor pre diskusiu. Prekvapuje ma, ako to niektoré média poňali, ale nie je to pre naše rozhodovanie podstatné, dodal Sulík. O ponuke, ktorú predložili na rokovanie koaličnej rady sa vyjadril, že je solídna, reálna a spĺňa spomínané dva ciele. Samozrejme, že naďalej platí, že ak nedôjde k dohode, tak v utorok hlasujeme proti eurovalu, prízvukoval šéf SaS.

Sulíka mrzí, že ponuka SaS unikla v takej skorej fáze do médií, pretože to nesvedčí o dobrej vizitke pre koalíciu. Pochopiteľne, že sme ochotní diskutovať o niektorých bodoch nášho návrhu. Niektoré sú pre nás podstatné, ale pri iných si viem predstaviť kompromis. Som presvedčený, že aj koaliční partneri majú záujem o také riešenie, ktoré nepoškodí slovenských daňovníkov, spresnil. Ako ďalej poznamenal, diskusia nebude prebiehať o tom, či je, alebo nie ja vôľa, ale o tom, či je niečo realizovateľné a či to, čo sa dá realizovať, spĺňa ciele. Nechcel však detailne konkretizovať, v ktorých bodoch ponuky je SaS ochotná ustúpiť.

Určite sa nájdu aj takí voliči SaS, ktorí povedia, otočili a nikdy viac. Iní ocenia našu snahou nájsť riešenie. Pre nás je však podstatný obsah a kvalita riešenia a za to sme aj ochotní prijať nejaké mediálne tresty, priznal Sulík. Doplnil, že je jednoduché byť v médiách za pekného a potom podpísať čokoľvek. Dlhodobo zastávame jeden názor, nezmenili sme ho a budeme s tým musieť vedieť žiť, doplnil.

Podľa Sulíka strana nemohla s ponúkaným riešením prísť skôr, aj keď téma eurovalu dlhodobo traumatizovala spoločnosť. Časť riešenia je postavená na tom, že premiérka jednala s rozhodujúcimi ľuďmi v Bruseli, aj s pani kancelárkou Merkelovou. Až potom, keď nás informovala o tom, čo je a čo nie možné, malo zmysel pokračovať. Nebolo to úplne v našich rukách, uzavrel Sulík.

Koalícia prerokuje návrh SaS k eurovalu v pondelok

Návrh SaS, ktorým strana podmieňuje hlasovanie za rozšírený euroval, prerokujú koaliční partneri v pondelok. Povedal to po koaličnom rokovaní o rozpočte na budúci rok na pôde rezortu dopravy podpredseda SaS a minister obrany Ľubomír Galko. Zároveň pripustil, že o niektorých bodoch z ich návrhu možno ešte rokovať.

Galko sa však zatiaľ nechcel konkrétnejšie vyjadrovať napríklad ani k tomu, či bude podľa neho pre koaličných partnerov akceptovateľná podmienka odmietnutia druhého eurovalu dodatkom ku koaličnej zmluve. „My nič nepredpokladáme, pretože my sme dali nový návrh riešenia, ktorý je vyrokovateľný podľa nášho názoru, čo zatiaľ nikto nespochybnil. Zároveň je možné toto naozaj zabezpečiť v rámci nášho legislatívneho procesu na Slovensku. Všetko ostatné potom už je vec dohody,“ povedal Galko.

Minister financií a podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš sa k návrhu strany SaS zatiaľ nechce vyjadrovať. Tvrdí, že rokovania vedie premiérka Iveta Radičová. „My sme sa ešte v štvrtok večer spolu s predsedom SDKÚ Mikulášom Dzurindom stretli s pani premiérkou, robili sme si spoločný názor na veci, ktoré sú tam navrhované. Rokuje o tom pani premiérka, nijak inak sa k tomu vyjadrovať nebudem,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii Mikloš.

Podľa dokumentu strana SaS požaduje zriadenie komisie, ktorej rozhodnutiami o účasti Slovenska na jednotlivých opatreniach eurovalu bude slovenský zástupca v mechanizme viazaný. V komisii by mal podľa návrhu SaS sedieť jeden zástupca z každého parlamentného poslaneckého klubu, pričom každý z nich má mať právo veta. Tento postup by sa podľa návrhu mal uplatňovať už pri hlasovaní o pôžičke Grécku.

Podľa zverejneného materiálu SaS podmieňuje svoje zahlasovanie za rozšírený euroval aj tým, že koaličné strany nebudú do konca volebného obdobia iniciovať zmenu zákona o špecifických štátnych zárukách proti vôli niektorého z koaličných partnerov. Zároveň chce dodatkom ku koaličnej zmluve zaviazať vládne strany k odmietavému postoju k účasti SR v novom trvalom eurovale, čo by však neznamenalo blokovanie procesu, lebo na jeho schválenie stačí 95 % kapitálu. Strany sa podľa SaS majú tiež zdržať individuálnych kampaní na tému eurovalu.

Hlasovať o dodatku k rámcovej zmluve o EFSF, teda o navýšení zdrojov a kompetencií prvého eurovalu, ako aj o zákone o špecifických štátnych zárukách, ktorým sa má navýšenie podielu Slovenska vykonať, by mal slovenský parlament po dohode koaličných lídrov zo začiatku tohto týždňa v utorok 11. októbra.