Horský: Euroval bude témou kampane

Igor Stupňan | 13.10.2011 13:00
Michal Horský Foto:
Michal Horský
Richard Sulík utrpel katastrofálny debakel a prehrala aj premiérka, ktorá nedokázala viesť svoj kabinet ani 500 dní, hovorí politológ Michal Horský.

Kto získa a kto stratí na páde vlády?

Na páde vlády nepochybne získa ľavica a stráca pravica. Smer má jednoznačné strategicky výhodné postavenie voči trom zvyšným stranám vládnej koalície. Pred verejnosťou Smer môže prispieť k politickej stabilite, všetci to od neho čakajú, ale tri pravicové strany však jednoznačne musia a je ich povinnosťou skonsolidovať politickú scénu, ktorú koalícia vinou Richarda Sulíka rozvrátila. Prehrala aj premiérka, ktorá nedokázala viesť svoj vládny kabinet ani 500 dní. Katastrofálny debakel vo verejnej mienke eurozóny, ale aj u slovenských voličov utrpel Richard Sulík, ktorého považujú za rozvracača politickej scény.

Bude pre politikov dôležité vysvetliť, kto pre euroval položil vládu?

Nepochybne v súčasnosti, ale aj v predvolebnom období bude karta euroval a položenie vládnej koalície jednou z hlavných agend kampane. Preto všetky politické zoskupenia sa tejto téme venujú už od prvých sekúnd pádu vlády.

Je prekvapením, že SDKÚ, KDH a Most – Híd sa za niekoľko hodín dohodli na predčasných voľbách?

Je naozaj prekvapením, že strany si už dohodli vzájomné podmienky na odsúhlasenie eurovalu, pričom nevyčkali na prezidenta. Je ale pochopiteľné, že líder opozície nedôveruje trom stranám vládnej koalície a požaduje ústavný zákon o predčasných voľbách a verejnosti oznamuje, že sa rozhodol dusiť všetky štyri strany bývalej vládnej koalície až do predčasných volieb. Ako za týchto okolností bude môcť fungovať dočasná vláda, je vo hviezdach.

Ako si však zabezpečí podporu takáto vláda pravice?

Asi bude musieť vyjednávať v najbližších mesiacoch na ad hoc podpore so všetkými parlamentnými stranami. Je stále zrejmejšie, že Smer sa nehrnie do žiadnej podpory a vytvorenia novej vládnej koalície. Bude tiež závisieť na prezidentovi republiky, koho poverí, aby krajinu čím skôr doviedol k predčasným voľbám.

SaS sa hlási k reformnej agende. Môže sa trojkoalícia SDKÚ, KDH a Most – Híd spoľahnúť, že do volieb ešte presadí zásadnejšie zmeny alebo im obava o voličskú podporu zviaže ruky?

Aj obava o voličskú podporu je namieste, ale predovšetkým zdravý rozum im káže vyhnúť sa do predčasných volieb akýmkoľvek kontaktom a spoločným hlasovaniam práve s touto stranou. Je totiž jasné, že práve sulíkovci ich budú atakovať ako ekonomických vlastizradcov republiky. Zároveň v najbližších týždňoch a mesiacoch sa téma podpory opatrení eurozóny či udeľovania pôžičiek Slovensku nevyhne a pri týchto príležitostiach rozvinie Sulík zúrivú kampaň.

Richard Sulík mal pre Radičovú vždy len dobré slovo. Je dnes premiérka Radičová jeho obeťou?

Od tlačovej konferencie SaS, ktorá bila na poplach na záchranu premiérky, mnohí politológovia riešia rébus, či skutočne Sulík bol ochrancom alebo katom vlády a premiérky, či konal z vlastnej vôle, alebo podľa spikleneckého scenára. Hlavným páchateľom pádu vlády a politickej popravy premiérky je však Sulík, aj keď treba dodať, že samotná premiérka priznáva svoj podiel spoluzodpovednosti

Aký obraz zanechá Slovensko v Bruseli po tom, čo sa udialo v parlamente?

Vnútropolitické udalosti Slovenska zaznamenali nielen v Európe, ale doslova v celom industriálnom svete. Vo francúzskej verejnej mienke rezonuje, že slovenská politická elita predviedla svetu neuveriteľnú kakofóniu. V niektorých štátoch eurozóny i v USA sa pozastavujú nad skutočnosťou, že konštrukcia zásadných rozhodnutí EÚ, Európskej komisie a ďalších orgánov je taká krehká, že jedna krajina s piatimi miliónmi obyvateľov môže nielen zablokovať rozhodnutia ďalších 16 krajín, ale že aj jedna malá strana, kde je 333 sulíkov, môže zablokovať finančné rozhodnutia, ktoré sa v globálnom meradle dotýkajú svetových búrz. Po tom, čo Slovensko predviedlo pri neodsúhlasení eurovalu, je zrejmé, že pravidlo veta bude zásadným spôsobom v procedúrach EÚ obmedzené.

Výroky Ivety Radičovej o eurovale

//Nestačí, aby si občania Grécka priťahovali teraz opasky. Problém je oveľa, oveľa zásadnejší a hlbší. Zlyhali banky, zlyhal finančný sektor, zlyhali ratingové agentúry, európsky komisár, ktorý ešte pred pár mesiacmi hovoril, že má istý plán A a plán B neprichádza ani do úvahy.
// - Pred parlamentnými voľbami 2010 -
//Nesúhlasíme s ňou.
//  - O pôžičke Grécku, júl 2010 -
//Spôsob, akým sa Olli Rehn, nevolený úradník z Bruselu, vyjadril o slobodne zvolených poslancoch slovenského parlamentu, bol urážlivý. Nemá na to žiadne právo. Je len administrátor, a nič viac.
// - O komisárovi EK pre menové záležitosti Ollim Rehnovi, ktorý nám vyčítal porušenie eurosolidarity po odmietnutí pôžičky Grécku, august 2010 -
//Postoj Slovenska je známy. Nedopustíme žiadny morálny hazard. Navŕšenie eurovalu však považujem za zlý vtip.
// - Júl 2011 -
//Je predčasné, aby som siahla po takomto krajnom nástroji, ktorý môže viesť k politickej destabilizácii, ale hlavne plne zabráni, aby sme dokončili rozbehnuté zmeny.
// - O spojení hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde, september 2011 -
//Prežívame dopady jednej z najväčších kríz od druhej svetovej vojny. Máme jedine šancu hľadať riešenia spoločne a zodpovedne, aby sme sa dopady krízy snažili zmenšiť. Vinníci krízy sú známi, ale má zmysel, aby sme boli pri tvorení nových princípov nášho spoločenstva, aby sme ich mohli určovať v záujme občanov.
// - Pred hlasovaním o dôvere jej vláde 11. 10. 2011 -
//Ospravedlňujem sa občanom Slovenskej republiky, že nerozumejú, o čom je euroval, pretože sa celý čas podával ako pôžička tučnému Grékovi. Hovorím, že je to lož.
// - Po vyslovení nedôvery jej vláde 11. 10. 2011 – //Ak máme naozaj spoločný záujem, aby Slovenská republika, občania Slovenskej republiky konečne zažili aspoň chvíľu stability a pokoja, miesto toho sme im (podľa SaS) mali ponúknuť vyradenie sa zo spoločenstva eurozóny a následne Európskej únie. Pod toto sa žiadny zodpovedný premiér či premiérka nepodpíšu.
//  - Po vyslovení nedôvery jej vláde 11. 10. 2011 –

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ