Kramáre: Lekári skrývajú nervozitu, pacienti sú pokojní

TASR | 30.11.2011 16:52
nemocnica, Kramáre Foto:
Pred nemocnicou na bratislavských Kramároch.
Hoci pacienti v bratislavskej nemocnici na Kramároch sú zatiaľ pokojní a výrazné zmeny v zdravotnej starostlivosti nezaznamenali, nervozita medzi lekármi je citeľná. Zhromažďujú sa na chodbách a pred nástenkou so zverejnenými zoznamami mien, na ktoré sa vzťahuje pracovná povinnosť v dôsledku vyhláseného núdzového stavu, a diskutujú.

„Videl som správy, že nejaký Liptovský Mikuláš. Aký Liptovský Mikuláš?“ kričí do telefónu doktor v strednom veku. Vedenie nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši totiž zvažuje po konzultácii s okresným prokurátorom podanie trestného oznámenia na skupinu lekárov vo výpovednej lehote, ktorí ráno nenastúpili do práce.

Aj na Kramároch sa však časť lekárov snaží vyhnúť nástupu do práce práceneschopnosťou. „Podľa mňa to už prestali koordinovať, vymklo sa to spod kontroly,“ hovorí doktor dvom kolegom v bielych plášťoch.

„To sú tie zoznamy lekárov?“ pýta sa ďalší pred nástenkou. Reakcie na otázku, či sú ochotní povedať o situácii v nemocnici pár viet, sú chladné. „Však vidíte,“ konštatuje lekárka a urýchlene odchádza. „My sa k tomu nebudeme vyjadrovať. Opýtajte sa vedenia nemocnice,“ konštatuje dvojica lekárov a dôrazne dáva najavo, že prítomnosť reportéra nie je vítaná.

O niečo zhovorčivejší je nemocničný personál. „Na centrálnom príjme zatiaľ všetko funguje normálne. Neviem, čo bude ďalej, to závisí od doktorov,“ priznáva sanitárka.

Pacientka z urológie hovorí, že zdravotná starostlivosť je zatiaľ rovnaká ako počas predchádzajúcich dní, zmenenú atmosféru však cítiť. „Na chodbách vidíte menej lekárov. Menej operujú. Keď som ja bola na operácii minulý týždeň, bolo nás v tej ‚čakacej miestnosti‘ šesť. Teraz priviezli na oddelenie len jedného – dvoch, čo asi operovali včera,“ hovorí. „U nás na neurochirurgii všetko funguje normálne. Aspoň ja som si nič nevšimol,“ dopĺňa ju pacient Richard.

Atmosféra v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) pôsobí na prvý pohľad pokojnejšie, hoci tu stále evidujú výpovede 90 ich z 274 lekárov. Ani tu však nikto nechce hovoriť pre médiá. „Obráťte sa na hovorkyňu,“ odkázala nás mladá lekárka.

Pacienti zatiaľ problémy neevidujú. „My sme boli na rehabilitácii. Tam je všetko rovnaké ako predtým. Ešte máme dva termíny a ostali nám, nemenia sa. Máme normálne prísť,“ hovorí žena s asi desaťročným chlapcom.

Tínedžerka, ktorá je v nemocnici spolu s paňou v strednom veku pre vyšetrenie na krčnom oddelení, hovorí, že prebehlo normálne. „Nemyslím, že by sme čakali dlhšie ako zvyčajne. Ale zdá sa mi, že po chodbách chodí menej doktorov,“ hovorí pani.

Kramármi sa ozýva: Uhliarik, ty obluda

Poriadne hlučné predstavenie si pre obyvateľov bratislavského sídliska Kramáre pripravil právnik Milan Tomkuliak, ktorý je zamestnancom Úradu verejného zdravotníctva­. Napriek tomu, že je úrad napojený na ministerstvo zdravotníctva, s megafónom v ruke sa ostro pustil do rezortného šéfa Ivana Uhliarika.

Vyčíta mu, že dhodobo porušuje zákony a nemá k nim žiadnu úctu. Vyhlásenie núdzového stavu nie je podľa neho vhodným riešením súčasnej situácie, pretože sa nevyčerpali ostatné možnosti jej riešenia.

„Uhliarik, ty obluda, odstúp. Hanba KDH, nebudú vás voliť už ani babky,“ vykrikuje. „Tento národ vám už neuverí, kresťanskí demokrati. Ste pokrytci a podvodníci,“ nešetrí Figeľovu družinu a na celé sídlisko vyzýva Uhliarika, aby odišiel z funkcie.

K mužovi prišli po nejakom čase dve motorizované policajné hliadky s majákmi, chvíľu vedľa neho postávali a nakoniec vošli do budovy ministerstva. Následne sa k nemu vrátili a muž začal kričať do megafónu: „Vážení občania, nebudem komunikovať s touto políciou.“

Divadlu sa prizerali zamestnanci nemocnice na Kramároch a súhlasne prikyvovali.

(pn)

„Riaditeľ nemocnice uložil pracovnú povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti všetkým lekárom po dobu trvania núdzového stavu,“ uviedla hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

Počas dňa sa podľa jej slov vykonávajú akútne operačné výkony, ostatná zdravotná starostlivosť má byť poskytovaná v štandardnom režime. „Vo štvrtok (1.12.) napriek vyhlásenému núdzovému stavu a uloženiu pracovnej povinnosti na výkon zdravotnej starostlivosti všetkým lekárom, pravdepodobne budeme vykonávať len akútne operačné výkony, nakoľko nevieme vylúčiť problémy na Klinike detskej chirurgie,“ avizovala.

Poukázala tiež na to, že najzložitejšia situácia je na Klinike detskej chirurgie, kde do zamestnania nenastúpili 15 lekári z dôvodu pracovnej neschopnosti alebo ošetrovania člena rodiny.

V bratislavských nemocniciach nenastúpili lekári do práce ani napriek tomu, že ich všetkých povolali do práce v rámci vyhláseného núdzového stavu. „Povolali všetkých takmer 500 lekárov vo výpovediach,“ povedal jeden z lekárov ružinovskej nemocnice.