Lekári sa k novým zmluvám nehrnú

SITA | 04.12.2011 16:13
Lekári, nemocnica Antolská Foto:
Ilustračné foto
Nové pracovné zmluvy pre lekárov pripravujú aj v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave. Týkajú sa 85 lekárov, ktorí majú od 1. decembra platné výpovede.

Ako informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická, personálne oddelenie bolo lekárom v sobotu k dispozícii do 20:00, nikto však zmluvu podpísať neprišiel. V nemocnici očakávajú, že by sa situácia mohla zmeniť v pondelok a lekári prídu nové pracovné zmluvy, ktoré im zabezpečujú vyšší plat, potvrdiť. V Detskej fakultnej nemocnici je situácia pokojná, do služby nastúpili všetci lekári podľa rozpisu.

V Nitre sa do práve vrátia asi v utorok

Lekári, ktorí odišli z Fakultnej nemocnice v Nitre, sa do práce vrátia pravdepodobne v utorok, aj keď nemocnica má nové zmluvy pre všetkých lekárov pripravené už v nedeľu. Nemocnica mala v novembri zamestnaných viac ako 230 lekárov, k 1. decembru ich odišlo 47.

Podľa námestníka riaditeľa Petra Mondeka si nové zmluvy podpísané riaditeľom príde dnes večer zobrať koordinátor Lekárskeho odborového združenia. V pondelok ich budú podpisovať lekári, do práce tak prídu asi až v utorok.

V nitrianskej nemocnici fungujú podľa Mondeka všetky oddelenia v normálnom víkendovom režime, do práce sa už zapojili aj lekári z Českej republiky. Ich príchod na Slovensko v čase núdzového stavu je výsledkom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Českou republikou.

Aj v Trnave sú už zmluvy pripravené

Fakultná nemocnica v Trnave má pripravené pre lekárov nové pracovné zmluvy, ktoré im zabezpečujú vyššie platy podľa dohody medzi vládou a Lekárskym odborovým združením. Podľa riaditeľa Gabriela Paveleka zmluvy zatiaľ nikto z lekárov neprišiel podpísať.

„My máme všetko pripravené podľa pokynov z ministerstva zdravotníctva, len z lekárov zatiaľ neprišiel ani jeden,“ povedal Pavelek. Personálne oddelenie nemocnice je otvorené od 8.00 do 18.00. Nové zmluvy sa budú týkať 190 lekárov. Z pokynov vedenia lekárskych odborárov vyplýva, že lekári by zmluvy mali podpisovať až po kontrole ich právnikom.

V trnavskej nemocnici dnes obnovili činnosť neurologického oddelenia, ktoré bolo od piatku zatvorené pre nedostatok lekárov. Okrem centrálneho príjmu už v obmedzenej miere funguje aj lôžková časť, takže prevážanie pacientov do Galanty nie je potrebné. Sťahovanie pacientov z Galanty podľa Paveleka príde na rad až v priebehu týždňa. Všetky ďalšie kliniky a oddelenia nemocnice fungujú v bežnom víkendovom režime.

Najväčšia nemocnica stále čaká na lekárov

Aj Univerzitná nemocnica v Bratislave má pre lekárov pripravené nové pracovné zmluvy. Ako  informovala hovorkyňa nemocnice Danica Lehocká, zatiaľ nevedia o žiadnom lekárovi, ktorí by zmluvu prišiel podpísať.

Nové pracovné zmluvy sa týkajú lekárov, ktorí majú od 1. decembra platnú výpoveď, v Univerzitnej nemocnici ich je 390. Od soboty môžu na personálnych oddeleniach nemocnice podpisovať tieto zmluvy, ktoré im po dohode medzi Lekárskym odborovým združením a vládou zabezpečujú vyššie platy.

„Sme stále v núdzovom stave, takže ich očakávame na pracovisku a následne ich budeme zaraďovať do služieb,“ uviedla hovorkyňa Lehocká. V nedeľu pokračuje v nemocnici pokojná atmosféra. Podobne ako v sobotu dnes do služby nastúpili všetci lekári podľa rozpisu.