Obyčajní ľudia musia dokázať, že sú obyčajní

SILVESTROVSKÁ SPRÁVA | 31.12.2011 17:00
Matovič Foto:
Obyčajne bežiaci obyčajný šéf.
Ľudia, s ktorými ide do volieb Igor Matovič, nemajú svoje miesta na kandidátke isté. Šéf nedávno založenej strany Obyčajní ľudia - nezávislé osobnosti sa totiž rozhodol, že si ich ešte preverí.

Do konca januára musia dokladovať, že sú naozaj „obyčajní“ a „nezávislí“. To medzi kandidátmi vyvolalo paniku. Podľa informácií Pravdy už niektorí z nich uvažujú, že väčšinu bohatstva venujú na charitu, aby mohli žiť ako obyčajní ľudia, iní sa zase pre splnenie druhej požiadavky prihlásili na protialkoholické liečenie.

Neistota, ktorá zavládla medzi matovičovcami, bola o to väčšia, že na začiatku nikto netušil, ako taký obyčajný Slovák vyzerá a od čoho všetkého má byť nezávislý. Či sa pod tým myslí len samostatné myslenie a odolnosť proti politickému nátlaku, alebo aj nezávislosť od alkoholu, drog, hazardných hier, sexu či sladkostí. „Tie dve podmienky, s ktorými prišiel Matovič, sa v skutočnosti bijú. Obyčajný totiž znamená priemerný. A priemerný Slovák pije – podľa štatistík dokonca až 81 litrov ročne. Ako však potom môže byť nezávislý od alkoholu?“ sťažuje sa nespokojný kandidát strany, ktorý si zo strachu pred šéfom neželal uviesť meno.

Aby Matovič kolegom pomohol, rozposlal im e-mail, v ktorom opisuje, ako si obyčajného a nezávislého kandidáta predstavuje. Aj on pritom vychádza zo štatistík. „Obyčajný je ten, kto má najbližšie k priemeru. Priemerný Slovák má na účte zhruba 4 250 eur a mesačne ušetrí takmer 90 eur. Miluje ženy, jedlo, hokej a futbal, nadáva na politikov, rád si vypije a klame. Nezávislý je ten, od ktorého nič nezávisí,“ napísal Matovič, ktorý svoje inštrukcie nazval Ako sa stať obyčajným človekom. Po ich zverejnení sa mnohým uľavilo, lebo nadávať vie každý a klamať tiež. Horšie je to už s majetkovými pomermi a nezávislosťou.

Podľa paraanalytika Jozefa Udereného je však aj táto Matovičova iniciatíva iba „obyčajným“ populizmom. „Majú tam herca, fyzika, podnikateľa aj bývalých politikov, ktorí by najradšej obnovili inkvizíciu. Ak sú toto obyčajní ľudia, tak som ja ježibabin manžel,“ zhodnotil kandidátov Uderený.

„V politike to obyčajne býva tak, že tí, čo sa vydávajú za tých najobyčajnejších a lákajú obyčajných ľudí k urnám, po voľbách obyčajne podľahnú politickým obyčajam a stratia svoje obličaje,“ doplnil paraanalytik, ktorý si je istý, že k nijakým previerkam nepríde.

Správy - Silvester Foto: Pravda
Správy - Silvester Správy - Silvester