Počet lacnejších liekov sa zvýšil len mierne

hu | 10.01.2012 15:00
lieky - falošné lieky - tabletky - pilulky Foto:
Ilustračné foto
Ministerstvo zdravotníctva už dlho sľubuje, že pacienti budú mať lacnejšie lieky. Počet liekov, ktoré od nového roka zlacneli, sa však zvýšil len mierne. Po poslednej januárovej kategorizácii je z viac ako 5 500 liekov pre pacientov lacnejších len zhruba 50.

Najväčší nárast je v skupine liekov bez doplatku pacienta, kde do zoznamu pribudlo 32 liekov. O 18 stúpol počet liekov s doplatkom od jedného do dvoch eur. Koľko liekov od nového roka, naopak, zdraželo, nie je známe.

Podľa riaditeľky sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaely Cesnakovej, doplatky pacientov stúpli len pri vybraných liekoch bez zjavne dokázaného a potvrdeného účinku na priebeh ochorenia podľa posledných medicínskych štúdií. Zdraželi aj lieky, ktorých výrobcovia v stanovenom termíne nepredložili žiadosti o zníženie cien liekov a súčasne za tieto lieky existujú náhradné lieky bez doplatku alebo so sociálne únosným doplatkom. „Prakticky na každé ochorenie existuje viacero druhov liekov. Lekár má možnosť z počtu plne hradených liekov predpísať pacientovi liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom,“ tvrdí.

Po novom roku pribudli do kategorizačného zoznamu nové lieky pre diabetikov, schizofrenikov, pacientov trpiacich vysokým krvným tlakom, alergiami či sklerózou multiplex. Celkovo je tak dostupných o 52 liekov viac ako doteraz. To sa má zmeniť v priebehu marca až mája, kedy, ako už Pravda informovala, ministerstvo plánuje približne stovku liekov preradiť medzi doplnkové a podporné. To znamená, že viac nebudú hradené zdravotnou poisťovňou a pacienti si ich budú musieť platiť. Ide napríklad o lieky využívané pri liečbe žilovej trombózy, onkologických ochoreniach, demencie či dyslexie.