Horský: Na SDKÚ je tieň, tá však vracia údery

su | 12.01.2012 13:40
Michal Horský Foto:
Michal Horský
Politici sa snažia uniknúť z kauzy Gorila tým, že na svojich spolupútnikov hádžu blato, hovorí politológ Michal Horský.

Ako hodnotíte odvolanie šéfky FNM Anny Bubeníkovej?
Odvolanie Bubeníkovej dosluhujúcimi ministrami troch vládnych strán vypovedá o viacerých okolnostiach. Spôsob, akým to urobili, vrhá tieň na bývalého koaličného partnera SDKÚ, ktorá sa stále viac a viac ocitá v izolácii. SDKÚ nepochybne vracia údery a poukazuje na nečinnosť ministra vnútra Daniela Lipšica a jeho policajného prezidenta. Postoj ministrov Mostu-Híd je rozporuplný, keď bez zverejnenia vážnejších argumentov najskôr uvažovali, že podržia šéfku FNM, ale na druhý deň ju potopili. Riešenie kauzy pani Bubeníkovej poukázalo tiež na to, aká krehká je rovnováha a stabilita pravicových strán.

Čo môže spôsobiť v koalícii fakt, že za návrh okrem SDKÚ hlasovali všetci členovia vlády vrátane premiérky?
Premiérka potvrdila známu politickú okolnosť, že už celé mesiace stojí mimo dzurindovsko-miklošovského vedenia SDKÚ. Toto hlasovanie spúšťa tiež ďalší proces odhaľovania jednotlivostí kauzy Gorila, kde môžeme očakávať premyslené i nepremyslené kroky zo strany politikov, ktorí sa usilujú uniknúť z kauzy tým, že na svojich spolupútnikov hádžu blato. Ak sa budú takéto udalosti vo vzťahoch pravicových strán stupňovať, tak ešte viac sa zhoršia ich výsledky vo voľbách. A ničia si tiež koaličný potenciál pri zostavovaní budúcej vlády.

Myslíte si, že strany si budú upratovať doma, ako hovorí Mikuláš Dzurinda, a politicky sa zbavia ďalších ľudí, ktorí sa v spise spomínajú?
Nepochybne líder pravice Mikuláš Dzurinda správne prognózuje, že strany, ktoré majú inkriminované osoby v spise Gorila, ich budú upratovať.

Aký diel zodpovednosti nesie samotný minister hospodárstva Juraj Miškov, ktorý vedel o Gorile a napriek tomu navrhol Annu Bubeníkovú po nástupe Radičovej vlády do čela FNM?
Napriek tomu, že o kauze vedel celý rad politikov, tak práve minister vnútra Lipšic vo veci nekonal, kým sa neobjavil spis Gorila na internete a dnes vystupuje azda najradikálnejšie, a minister Miškov nominoval pani Bubeníkovú do FNM, hoci o spise vedel.