Hríb ma v STV stopku. Znova

Eva Okoličániová | 12.01.2012 16:31, aktualizované: 
Večer pod lampou diváci Dvojky minimálne do marca neuvidia. Otázne je, či sa relácia Štefana Hríba ešte niekedy na obrazovky verejnoprávnej televízie vráti.

Podľa Hríbovho vyjadrenia na videoblogu chcelo vedenie stiahnuť Lampu z vysielania až do marcových volieb, pretože je to príliš riskantné. Tvorcovia s tým nesúhlasia.

Vedenie RTVS tvrdí, že dôvodom odkladu Lampy je, že s nimi stále nemajú podpísanú zmluvu a odmietajú, aby si diktovali podmienky začiatku vysielania.

Hríb RTVS vyčítal, že chce zasahovať do slobody tvorcov relácie.„Pokiaľ si ju naozaj predstavujú tak, že RTVS nemá čo hovoriť do dramaturgie relácie a do výberu hostí, tak to naozaj predstavuje riziko, lebo RTVS pred voľbami sprísňuje dramaturgický dohľad nad všetkými diskusnými a naživo vysielanými reláciami,“ povedala generálna riaditeľka Miloslava Zemková.

Súvisí to so zákonnými povinnosťami vysielateľa. Obavy z porušenia zákona môžu byť na mieste, pretože RTVS už od Rady pre vysielanie a retransmisiu za Lampu dostala niekoľko pokút.

Zmluva s tvorcami relácie Večer pod lampou skončila 31.decembra minulého roku, o novej rokujú. Podľa Zemkovej majú do marca všetky výrobné a štúdiové kapacity obsadené. Vedenie RTVS tvrdí, že ak Hríb začiatok relácie až o tri mesiace nepripúšťa, zatvára si možnosť na akékoľvek ďalšie rokovania. „Ak má predstavu, že teraz všetko pomeníme len kvôli jeho predstavám a okamžite podpíšem zmluvu takú, akú si predstavuje, tak tá predstava je nereálna,“ uzavrela Zemková.

50 tisícovú pokutu od Rady pre vysielanie a retransmisiu za reláciu o kauze Cervanová ako dôvod prípadného ukončenia spolupráce v RTVS odmietli. Rozhodnutie ešte nedostali. „RTVS sa podľa všetkého odvolá. Ak by však súd v konečnom rozhodnutí takúto pokutu potvrdil, RTVS má právo zosobniť ju zmluvnému partnerovi a toto právo využije,“ uzavrela Zemková. Reláciu pre RTVS vyrába externá firma.

Za reláciu Lampa, kde dostali priestor odsúdení vrahovia v kauze Cervanová, dostala RTVS v decembri od Rady pre vysielanie a retransmisiu dva tresty. 50 tisíc eur za zásah do ľudskej dôstojnosti a musí trikrát odvysielať oznam o porušení zákona, lebo v programe nezabezpečili objektivitu a pluralitu názorov.

Rada verejnoprávne médium za Hríbovu reláciu pokutovala aj v novembri kvôli júnovému vysielaniu s Jaroslavom Spišiakom, kde porušila objektivitu a nestrannosť. RTVS musela trikrát odvysielať oznam o porušení zákona.