Hrušovský: Oddeľme kauzu od toho, čo bude po parlamentných voľbách

Igor Stupňan | 12.01.2012 20:00, aktualizované: 
Pavol Hrušovský Foto:
Predseda parlamentu Pavol Hrušovský
Spolupráca pravice bude ťažšia, ak by sa zo spisu Gorila preukázalo, že sa politici týchto strán podieľali na prípadnej korupcii a klientelizme, pripúšťa predseda parlamentu za KDH Pavol Hrušovský. Napriek tomu otázka podľa neho neznie tak, či je možné ešte veriť pravicovej politike.

O akej pravicovej alternatíve možno hovoriť po kauze Gorila, v ktorej sa objavujú aj viacerí špičkoví politici vládnej koalície?
Tieto posledné zistenia by som nezužoval len na hodnotenie, či sme schopní spolupracovať. Skôr si kladiem otázku, či je možné, že sa takéto niečo mohlo stať. Ak áno, tak treba vyvodiť za to osobnú zodpovednosť všetkých tých, ktorí zneužívali svoje postavenie. Teraz považujem za dôležitejšie, aby konali nezávislé orgány.

Je možná ďalšia vláda pravice po Gorile?
V tejto veci by som neposudzoval politické strany. Problém treba vidieť z hľadiska osobnej zodpovednosti. Spolupráca bude o to ťažšia, ak by sa preukázalo, že sa na prípadnej korupcii a klientelizme podieľali aj politici týchto strán. Otázka je, či je možné veriť pravicovým politikom, nie pravicovej politike.

S kým chce vládnuť KDH po voľbách, keď sa idú vyšetrovať všetci aktéri Gorily? Treba vážiť postoj a netreba vynášať rozhodnutia skôr, kým sa nepreukážu podozrenia, ktoré môžu byť pravdivé, ale aj vykonštruované. Na to sú v štáte určené orgány. Odporúčal by som, aby sme do tohto procesu stranícky nezasahovali a dôverovali orgánom činným v trestnom konaní.

Bol by vzhľadom na kauzu pre KDH relevantný partner na prípadnú širšiu vládu Smer?
Oddeľme Gorilu od toho, čo bude po parlamentných voľbách. Komu má Gorila poslúžiť, politickým stranám alebo finančným skupinám? To, ako bude vyzerať budúca vláda, záleží od výsledkov parlamentných volieb a od uvedomenia si zodpovednosti za ďalší vývoj politiky na Slovensku s cieľom riešiť konkrétne problémy.

Pýtate sa, komu mohla Gorila poslúžiť. Čo vám hovorí vaša politická skúsenosť?
Poviem pravdu, že som bol veľmi prekvapený, keď som mal možnosť oboznámiť sa s informáciami, ktoré sú v tomto spise. Ak by sa potvrdila jeho pravdivosť, tak je dôvod vážne sa zamyslieť, ako má ísť Slovensko ďalej. Ak by sme boli len svedkami toho, že politika je nástrojom a politici rukojemníkmi finančných záujmov, tak to nie je cesta demokratického právneho štátu, ale autoritatívneho vplyvu peňazí na politiku a cez ňu na formovanie tváre krajiny.

Kedy ste si prvýkrát prečítali Gorilu?
Pred dvomi týždňami v takej podobe, ako je k dispozícii všetkým. Predtým som nemal takýto ucelený materiál v rukách.

Politici však o spise vedeli. Dozvedeli ste sa to ešte pred vznikom Radičovej vlády?
Nie.

Až neskôr?
V takejto podobne až keď to bolo zverejnené na internete.

V spise sa spomína aj vaše meno, že vás korumpovali. Čo vy na to?
Odmietam to.

Podarí sa vyšetriť kauzu do volieb?
Aj keby som si to veľmi želal, už len z procesného hľadiska nebude možné do termínu volieb všetko objasniť, preukázať vinu a potrestať konkrétne osoby.

Prečo politici nechali Gorilu tak dlho spať, hoci mnohí o nej dlho vedeli vrátane ministra vnútra Daniela Lipšica?
Túto otázku si kladiem od prvého momentu, kedy sa tento príbeh objavil na verejnosti. A nielen prečo nekonali, ale prečo sa v takom krátkom čase pred parlamentnými voľbami stala táto vec predmetom politického zápasu. Je stará niekoľko rokov a za ten čas sa vystriedali tri vlády. Preto je pre mňa záhadou, prečo až tak neskoro, aj keď sa bývalí ministri vyjadrujú, že vecou sa zaoberali, právoplatne ju ukončili a nezistili dôvody na trestné stíhanie.

Zatiaľ sa politická zodpovednosť vyvodila len voči Bubeníkovej, čo ostatní aktéri kauzy?
Nechávam na zvážení každého, aby posúdil, či sú na to dané dôvody a ak áno, nech každý koná podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Ako si vysvetľujete fakt, že SaS vedela o spise a napriek tomu minister Juraj Miškov predložil kandidatúru Bubeníkovej na post šéfky FNM?
Tomu postoju nerozumiem. Tiež by som rád vedel, či aj tí, ktorí majú zo zákona práva a povinnosti, by nemali rovnako zvážiť svoju zodpovednosť za to, čo sa dnes stalo.

Myslíte si, že vláda odvolaním Bubeníkovej legitimizovala spis a potvrdila jeho pravdivosť?
To si nemyslím. Jej rozhodnutie považujem za správne. Vláda ale nemôže vyšetrovať, len politicky rozhodla.

Ako poznamená vzťahy s SDKÚ hlasovanie vašich ministrov za odvolanie Bubeníkovej, ktorá bola vo FNM nominantkou SDKÚ?
Určite to vzťahy nezlepšilo, ale želám si, aby to vzťahy nezhoršilo.

Čo ak sa objavia časti nahrávky z Gorily priamo pred voľbami?
Na hypotetické otázky nerád odpovedám. Skôr by som si želal, aby sme radšej začali viesť politickú súťaž pred voľbami o problémoch, ktoré najviac zaťažujú občanov. Ľuďom treba ponúknuť optimistickú nádej na lepšiu budúcnosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ