Spravodajské hry prerastajú politikom cez hlavu

Igor Stupňan | 27.01.2012 20:00, aktualizované: 
Telefón, mobil, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
Predvolebný boj politických strán ovplyvňuje jedna spravodajská hra za druhou. Do kampane tak vôbec prvýkrát vstupujú tajné dokumenty, agenti, prepisy, odpočúvanie, čo nakoniec môže rozhodnúť aj o výsledkoch predčasných volieb, ktoré budú 10. marca.

Po kauze odpočúvania VOS a spise Gorila sa najnovšie objavili prepisy SMS správ z roku 2010 medzi v tom čase predsedom parlamentu Richardom Sulíkom a podnikateľom Marianom Kočnerom v súvislosti s ovplyvňovaním voľby generálneho prokurátora. V jednej SMS správe Sulík prízvukuje, že má obavu, aby ich spoločne niekto neodfotil a neobjavilo sa to v novinách. „Skrátka, lepí mi,“ mal napísať Sulík. Ten komunikáciu s podnikateľom, ktorého meno sa objavilo na mafiánskych zoznamoch, čo vyšetrovala polícia, nepoprel.
Podľa politológov takáto špinavá kampaň na Slovensku ešte nebola a zdá sa, že spravodajské hry prerastajú cez hlavu. „Takúto ostrú a konfrontačnú predvolebnú kampaň sme na Slovensku ešte nezažili, ani za čias vlád Vladimíra Mečiara,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

„Takto koncentrovane je to po prvýkrát v predvolebnej kampani od roku 1989,“ povedal politický analytik Ján Baránek. Politológ Michal Horský hovorí, že na Slovensku sme po prvýkrát svedkami totálneho bezvládia, ktoré nás vedie k predčasným parlamentným voľbám. „Dokonca aj po novembri 1989 bola menovaná Čičova vláda národného porozumenia, ktorá úspešne previedla spoločnosť k prvým demokratickým voľbám. Bezvládie Radičovej vlády ako vedľajšie produkty plodí jeden škandál typu Gorila za druhým škandálom typu Sasanka, za čo možno považovať aj uniknuté SMS správy medzi pánmi Kočnerom a exšéfom parlamentu Sulíkom.“

Podľa Horského politické strany, ale aj celá republika prechádzajú jedným z najkritickejších období nestability štátu v celých jej krátkych dejinách. „Verejnosť si to neuvedomuje, politici to úspešne zatajujú, ale spoľahlivo deštruujú dobré meno republiky v zahraničí, hospodársko-sociálnu dôveryhodnosť štátu a predovšetkým narúšajú dôveru občanov v parlamentný demokratický systém. Podieľajú sa na tom bez rozdielu.“

Baránek tvrdí, že ak sa škandály vyšetrovaním potvrdia, tak na Slovensku nie sme schopní zabezpečiť bezpečnosť štátu a o jeho charaktere to vypovedá, že je skorumpovaný „od vlasov až po nechty na nohách“. Baránkovi sa zdá, ako keby si niekto z tajnej služby robil niečo do zásoby a keď z nej odíde, zoberie to so sebou. „Dáva to strašný obraz o tajných službách,“ myslí si.

Tajné služby sa k uniknutým dokumentom v kauze Gorila či Sasanka nepriznali. Politici však hovoria, že po voľbách štruktúry spravodajských služieb postihnú systémové zmeny.

Horský je presvedčený, že ak republika šťastne dospeje k rubikonu slobodných a férových volieb a k voľbe akej-takej reprezentatívnej vládnej garnitúry, bude nevyhnutné nielen dopátrať kauzy súvisiace s únikom informácií z civilných a vojenských tajných služieb. „Nepochybne si verejnosť bude tiež žiadať nový volebný zákon vrátane zmeny systému a prísnejšieho dozoru financovania politických strán, nový zákon o politickom lobizme a vecné posúdenie imunity poslancov,“ dodal politológ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ