SaS volá po pravicovej vláde, ale nechce v nej Dzurindu a Mikloša

Martin Prosnan, SITA | 13.02.2012 10:30, aktualizované: 
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík.
Strana SaS je presvedčená, že najlepšou alternatívou pre Slovensko po voľbách bude stredopravá vládna koalícia. Jej predseda Richard Sulík tvrdí, že dnes takejto spolupráci už nič nebráni. Dodáva však, že do jednej vlády si s Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom nesadne. Rovnaký názor zastávajú aj ministri za SaS Juraj Miškov, či Jozef Mihál.

„Dzurinda a Mikloš najviac poškodili slovenskú pravicu a sú zodpovední za jej rozbitie. Vylučujem, že budem sedieť s nimi v jednej vláde,“ potvrdil Sulík. Podľa Mihála jasnú odpoveď na túto otázku dajú aj voliči vo voľbách. „Prepad preferencií SDKÚ je jasným signálom,“ uviedol.

Sloboda a Solidarita napriek tomu tvrdí, že stredopravá vláda je reálnou alternatívou. Jej predstavitelia hovoria, že koalícia by sa mala formovať na základe programovej blízkosti. „Práve to, čo ponúka Smer, je zlepenec,“ povedal Sulík.

Mýtus vraj padol, s SaS sa zrazu dá spolupracovať 

Liberáli sú presvedčení, že dva mýty, ktoré doposiaľ bránili vzniku pravicovej vlády, už padli. „Prvý, že koaličný potenciál SaS je nulový a druhý, že spolupráci bráni náš odpor voči eurovalu,“ dodal. Oba vraj už Dzurinda stihol poprieť, dnes šéf SDKÚ hovorí o vláde s SaS a v prípade eurovalu hovorí o holandskom modeli, kde jedna koaličná strana má problém s trvalým finančným mechanizmom a jej zvyšní partneri majú dohodu s opozíciou, že tento stabilizačný nástroj prejde.

V prípade Smeru je však otázne, či by na takúto dohodu pristúpil. Za euroval totiž v októbri zahlasoval až potom, ako sa s SDKÚ, KDH a Mostom-Híd dohodol na predčasných voľbách.

„Ja sa pýtam, prečo, ak je v budúcnosti možné hlasovanie SaS proti, v minulosti sa kvôli tomu rozpadla vláda. Dzurinda to celé demaskoval,“ skon­štatoval Krajcer. „Ak pravicoví voliči rezignujú, môzeme sa pripraviť na ústavnú väčšinu Smeru v parlamente,“ do­dal.

Niekto sa možno teší na spoluprácu so Smerom

SaS tvrdí, že s bývalými koaličnými partnermi bude rokovať, „ale môže sa stať, že niektorý z nich sa už teší na spoluprácu so Smerom,“ poznamenal Sulík. Na otázku, kto sa teší, neodpovedal.

„Sulíkovci“ v pondelok predstavili štyri okruhy riešení, s ktorými chcú po voľbách bojovať proti kríze. Podľa liberálov treba prehodnotiť rozsah sociálneho štátu, zlepšiť podnikateľské prostredie, prehodnotiť rozsah štátnej administratívy, budovať právny štát a bojovať proti korupcii. „Sme presvedčení, že SaS ponúka riešenia nielen do pekného, ale aj zlého počasia,“ uviedol predseda strany.

Most-Híd aj KDH chcú len proeurópsku vládu

Vytvorenie stredo-pravej vlády bude podľa Mosta-Híd aj KDH možné len ak budú mať všetci jej členovia podobný názor na európske témy. Na takzvaný holandský model, teda schválenie eurovalu časťou koalície a opozície, podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára ešte nenastal čas.

„Na holandský model slovenská politická scéna nie je zrelá,“ reagoval na dnešné slová Daniela Krajcera (SaS), ktorý takéto riešenie navrhol.

Proeurópsky postoj žiada od SaS aj KDH. „Slovensko potrebuje stabilnú, proslovenskú a proeurópsku vládu. Odpovedať na tieto požiadavky je na strane SaS,“ povedal hovorca KDH Matej Kováč. Upozornil tiež, že tzv. holandský model je modelom menšinovej vlády, ktorý je pre Slovensko v súčasnosti nepoužiteľný.

Bugárovi sa nepáči spôsob, akým predseda SaS Richard Sulík kritizuje predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu a ministra financií Ivana Mikloša. „Je veľmi zlé, ak chcú predsedovia určovať, čo majú robiť iné politické strany, to je tvrdý zásah,“ povedal Bugár v reakcii na Sulíkov názor, že Dzurinda aj Mikloš škodia pravici a mali by z politiky odísť. Kováč politické vyjadrenia na adresu iných strán komentovať nechcel.