Ficovi by sa páčilo, keby generálneho prokurátora vyberal prezident

TASR | 15.02.2012 10:52
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
Predseda Smeru Robert Fico si vie predstaviť aj jednoduchšiu možnosť, ako v budúcnosti rozhodovať o novom generálnom prokurátorovi. Táto právomoc by bola výlučne na prezidentovi. "Sám by rozhodol, kto by to bol a bol by pokoj," povedal.

Pre prípadné vymenovanie parlamentom zvoleného Jozefa Čentéša treba podľa neho počkať na definitívne rozhodnutie hlavy štátu Ivana Gašparoviča. „Od toho sa bude odvíjať, či Národná rada SR bude voliť nového kandidáta, alebo bude musieť rešpektovať rozhodnutie prezidenta,“ dodal s tým, že Gašparovič postupuje absolútne v súlade s Ústavou SR. Ako vysvetlil, na rozdiel od iných nominácií nemá v tomto prípade povinnosť vymenovať kandidáta, ktorého mu navrhne parlament. „Lebo ústava hovorí, že ho vymenúva a odvoláva,“ pripomenul.

Ako poznamenal, Čentéš sa nemôže čudovať, že najvyšší ústavný činiteľ váha s jeho vymenovaním, keď ešte pred rozhodnutím na neho podal sťažnosť na Ústavný súd SR. „Pána prezidenta nemôže nikto prinútiť, aby konal. Je to v jeho rukách,“ podčiarkol. Myslí si, že Čentéš tým zbytočne provokoval, pričom niektoré jeho vyhlásenia nepatria do úst budúceho generálneho prokurátora. „Navyše je to čistý politický nominant odchádzajúcej koalície. Privítal by som, keby ho prezident nevymenoval,“ konštatoval Fico. Navyše je podľa neho prokuratúra funkčná, keďže má povereného námestníka, ktorý zastupuje generálneho prokurátora.

Neodmieta ani možnosť zopakovať voľbu s novými kandidátmi. „Aj to je cesta, ako upokojiť situáciu, lebo sa to všetko veľmi spolitizovalo,“ podotkol. Najvhodnejší spôsob vidí v dohode na nominantovi naprieč celým politickým spektrom. Pre jeho zvolenie by však namiesto 76 hlasov bolo potrebných 140. „Vtedy bude mať autoritu a všetci ho budú rešpektovať,“ domnieva sa šéf Smeru-SD.

Jeho strana neuvažuje o tom, že po prípadnom zostavení vlády zmení spôsob jeho voľby. „Je to tradícia, že ho volí parlament. Pokiaľ je normálna komunikácia medzi parlamentom, existujúcou vládnou koalíciou a prezidentom, tak sa nemôže stať to, čo sa udialo pri pánovi Čentéšovi,“ upozornil. Rovnako chce zachovať samostatné postavenie generálnej prokuratúry tak ako doteraz. „Odmietame, aby sa z nej vytvorilo tzv. štátne zastupiteľstvo. Prokuratúra má aj podľa ústavy svoje miesto a je potrebné, aby v tejto podobe zostala. Nechal by som ju na pokoji, len by sme jej mali vytvárať finančné podmienky na fungovanie,“ uzavrel.