Somogyi opúšťa kandidátku SaS, už nevyznáva hodnoty strany

SITA | 15.02.2012 11:52, aktualizované: 
Szilárd Somogyi Foto:
Szilárd Somogyi
Poslanec a volebná šestnástka kandidátky strany SaS Szilárd Somogyi nebude kandidovať v marcových parlamentných voľbách. Dôvodom je Somogyiho presvedčenie, že už nevyznáva tie isté hodnoty ako strana liberálov.

„Po zvážení všetkých okolností som dnes doručil predsedovi strany SaS pánovi Sulíkovi list, ktorým sa vzdávam svojho miesta na kandidačnej listine k voľbám do NR SR,“ vyhlásil poslanec na dnešnom brífingu v NR SR. Tvrdí, že to bolo jeho vlastné rozhodnutie a vylúčil, že by ho k odstúpeniu dotlačila SaS. „Vzdialil som sa od hodnôt, ktoré SaS vyznáva,“ dodal poslanec, ktorý v rozhovore pre portál Aktuality.sk povedal, že každý človek by mal vlastniť len toľko, koľko mu stačí na pokrytie osobných potrieb. Myslí si, že človek má chamtivosť zakódovanú v génoch a preto je potrebné odstrániť podmienky pre jej pôsobenie.

Za svojimi výrokmi si poslanec stojí. Doplnil však, že niektoré z nich asi neformuloval najšťastnejšie. Somogyi prestáva veriť v neviditeľnú ruku trhu a v hospodársky rast, ktorý zabezpečí pôžitok len pre úzku vrstvu smotánky. Hlavnou príčinou morálnej a ekonomickej devastácie Slovenska je podľa neho chamtivosť veľkokapitálu, ktorý po spustošení slovenského priemyslu priebežne zneužíva svoj vplyv a korupčným správaním upcháva tepny demokracie u nás.

Za dva roky strávené v politike Somogyi nadobudol presvedčenie, že čiastkové zmeny v systéme nestačia. „Za tieto roky som získal skúsenosti, ktoré ma presvedčili, že experiment s divokým kapitalizmom na Slovensku nevyšiel,“ poznamenal.

Väčšina politických strán etablovaných na Slovensku podľa Somogyiho len zabezpečuje stav, ktorý tu dnes je. Preto v marci ani on sám voliť nepôjde. „Ak by som mohol zo srdca odpovedať, a prečo by nie, tak by som ľudí vyzýval, aby nešli voliť,“ uzavrel s tým, že vlastnú politickú stranu sa zakladať nechystá..

Jeho materská strana SaS s postojmi šestnástky volebnej kandidátky nesúhlasila. „Sú to súkromné názory pána Somogyiho, s ktorými sa SaS v žiadnom prípade nestotožňuje,“ reagovala hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová na Somogyiho slová pre agentúru SITA.