Kaliňák chce Jankoviča, ktorý je obvinený

odu | 18.04.2012 13:14
Stanislav Jankovič Foto:
Stanislav Jankovič
Najneskôr do 15. mája chce minister vnútra Robert Kaliňák vymeniť doterajšieho policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Kaliňák sa ho chystá nahradiť bývalým policajným viceprezidentom Stanislavom Jankovičom. Tento krok je však sporný, keďže Jankovič je obvinený zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť tým, že údajne vybavoval zadržaný vodičský preukaz pre istého podnikateľa.

Minister sa Jankoviča zastáva s odvolaním sa na prezumpciu neviny, porušenie zákona popiera aj sám Jankovič. Minister však potvrdil, že jeho vymenovanie závisí od toho, či prokuratúra Jankoviča obžaluje, alebo, naopak, obvinenie zruší.

Práve s výmenou na tejto kľúčovej pozícii v rezorte súvisia aj ďalšie personálne zmeny – kto bude šéfovať krajským policajným riaditeľstvám či elitným policajným úradom boja proti organizovanej kriminalite či korupcii. Tie chce Kaliňák zlúčiť. „Úrady sa zlúčia. Bude jeden a v ňom rôzne odbory,“ povedal Kaliňák.

Kaliňák sa okrem Jankoviča chystá povolať aj ďalších svojich bývalých blízkych spolupracovníkov. Do polície sa vracia Tibor Gašpar. Na akú funkciu zostáva zatiaľ otvorené. Policajný generál hovorí, že oficiálnu ponuku už od ministra dostal. „Kým nie je podpísaný rozkaz ministrom, je všetko otvorené,“ reagoval Gašpar. V minulosti šéfoval Úradu boja proti korupcii a v policajnej funkcii vystriedal troch ministrov vnútra. Gašpara bývalý minister vnútra Daniel Lipšic obvinil zo zodpovednosti za skartáciu dokumentu, ktorý polícia dostala zo SIS a týkal sa Gorily. Národný bezpečnostný úrad aj Úrad boja proti korupcii pochybenie Gašpara nepotvrdili.

V hre o najvyššie funkcie v polícii sú aj dvaja bývalí krajskí policajní šéfovia Juraj Bukuš z Košíc a Marián Slobodník z Banskej Bystrice. Ak by sa stal Jankovič policajným prezidentom, mohli by sa Bukuš a Slobodník stať jeho viceprezidenti.

Bukuš, ktorého odvolal Spišiak pár dní po svojom nástupe, zatiaľ žiadnu ponuku nedostal. Dnes vedie košickú mestskú políciu. „Ak ponuka príde, uvidím aká bude a porozmýšľam,“ reagoval Bukuš. Podobne odpovedal aj Marián Slobodník. Ten odišiel zo zboru sám po dohode so Spišiakom. V súčasnosti poberá výsluhový dôchodok, do polície by sa však rád vrátil. „Ponuku som zatiaľ nedostal. Bola by to pre mňa česť,“ hovorí Slobodník.

Vrátiť na svoje posty by sa mali aj niektorí Spišiakom odvolaní krajskí policajní šéfovia. Nové vedenie ministerstva počíta s tým, že medzi nimi budú exriaditelia z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne a v Trnave Vladimír Šramka a Bystrík Stanko.

Ponuku na návrat očakávajú aj viacerí vyšetrovatelia z Úradu boja proti organizovanému zločinu či z finančnej polície.

Z postu 1. policajného viceprezidenta už oznámil odchod Ján Vaľo a šéf elitného Úradu boja proti organizovanej kriminalite Peter Krajíček. Vaľo by sa mal znovu stať policajným pridelencom na Ukrajine, kde už od roku 2008 do roku 2010 v tejto funkcii pôsobil. V hre má byť aj šéfovská funkcia na Colnom kriminálnom úrade.