SAV čaká reforma

pk | 27.04.2012 15:05
Slovenská akadémia vied sa bude reformovať tak, aby vedci mohli pracovať aj na zákazkách pre podnikateľov. Akadémia si od toho sľubuje viac peňazí. Peniaze, ktoré dnes dáva na vedu štát, nestačia. Reformu včera odsúhlasil Snem SAV. "Bola ním vyslovená podpora na túto transformáciu," potvrdila Pravde Magdaléna Piscová zo Sociologického ústavu.

Humanitné ústavy upozorňujú, že na takéto zmeny doplatia. V praxi nemôžu získať toľko zákaziek ako chemici či technici a ústavom hrozí zlučovanie alebo aj zánik. Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu upozorňuje, že ak sa budú musieť sociológovia riadiť trhom a robiť napríklad marketingové prieskumy, bude to odklon od nezávislého skúmania. Predseda SAV Jaromír Pastorek reformu obhajuje tým, že nové podmienky donútia ústavy, aby dokázali svoju existenciu.

Podstatou transformácie bude zmena právnej formy 56 ústavov Akadémie na verejnú výskumnú inštitúciu. Keďže takúto formu slovenské zákony zatiaľ nepoznajú, zmene bude musieť predchádzať úprava zákona. Tú musí najprv schváliť vláda a parlament. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) už avizoval, že so zámerom súhlasí.

Tou istou transformáciou, aká čaká našu SAV, prešla aj Akadémia vied v Česku. Pavol Baran, riaditeľ Filozofického ústavu Akadémie vied ČR, hovorí, že humanitné vedy ňou viac peňazí nezískali. Aj po zmene ich podporuje štát a ďalšie zdroje majú z grantov. Takto fungujú naše ústavy aj dnes.

SAV je v súčasnosti príspevkovou organizáciou štátu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ