Chýbajúcu múku rieši špeciálna prokuratúra

Peter Kováč | 23.05.2012 12:00
jahnátek, smer Foto:
Ľubomír Jahnátek (na snímke) a Zsolt Simon sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za chýbajúce potraviny.
Škandál s potravinovou pomocou, z ktorej chýba 3 500 ton múky a cestovín, má už na stole špeciálna prokuratúra. Tá by mala zistiť, kto je na vine, že ich niet.

Zo zodpovednosti sa nateraz navzájom obviňujú terajší a bývalý minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru) a Zsolt Simon (Most-Híd).

Dôvodom, pre ktorý sa celá záležitosť dostala až na Úrad špeciálnej prokuratúry, je podľa hovorkyne Vladimíry Gedrovej podozrenie na trestný čin poškodzovania záujmov Európskych spoločenstiev. Okolnosti nakladania s múkou a cestovinami majú byť podľa nového vedenia rezortu podvodné.

Simon nemá pocit, že by v niečom pochybil on. „Obávať sa môžem, keď niečo zlé urobím, no keďže som nič také neurobil, nemám na to dôvod,“ reagoval na informáciu, že prípadom sa zaoberá špeciálny prokurátor.

Pomoc pre ľudí v núdzi, na ktorú prispela Európska únia, financoval štát cez Poľnohospodársku platobnú agentúru (PPA). Agentúra, ktorá spadá pod rezort pôdohospodárstva, uzatvorila na výrobu múky a cestovín zmluvu s konzorciom Euromils. Asi 3 500 ton múky a cestovín sa však zo skladov konzorcia k ľuďom nevyviezlo. Súčasné vedenie rezortu pôdohospodárstva si myslí, že sa ani nevyrobilo.

Jahnátek vidí problém v dodatku v zmluve medzi PPA a Euromils, ktorý bol podpísaný po páde vlády Ivety Radičovej. V dodatku sa predĺžila lehota dodania potravinovej pomoci a zároveň sa v ňom určilo, že ak si ju Slovensko v určitom termíne neprevezme, bude sa tovar pokladať za dodaný. „Je tam osobitne ustanovenie o fikcii doručenia. Pokiaľ si do konca februára PPA neprevezme múku a cestoviny, nastáva fikcia doručenia. Ako keby tých 3 500 ton bolo doručených,“ hovoril premiér Robert Fico. Štát má zároveň podľa zmluvy povinnosť vrátiť spoločnosti Euromills zábezpeku vo výške 1,2 milióna eur. O zmrazenie tejto sumy už požiadalo ministerstvo pôdohospodárstva.

„Neviem, kto bol iniciátorom tohto dodatku, ale rád by som vedel, kto vymyslel tento diabolský plán,“ konštatoval Jahnátek. Zodpovednosť totiž podľa neho nesie okrem Simona aj bývalý riaditeľ platobnej agentúry Vadim Haraj (nominant Mostu-Híd), keďže táto organizácia spadá pod rezort. „Haraj je podpísaný pod dodatkom, Haraj si neprišiel z neznámych dôvodov prevziať túto dodávku. Neviem si predstaviť, ako by si mohol šéf Poľnohospodárskej platobnej agentúry dovoliť takéto vážne lapsusy bez súhlasu svojho nadriadeného, ktorým bol Zsolt Simon,“ tvrdí Jahnátek.

Simon sa bráni tým, že v čase, kým bol ministrom, boli kontrolovať sklady konzorcia až trikrát, no dovnútra ich nevypustili. Na otázku denníka Pravda prečo sa vtedy Simon neobrátil na políciu, exminister odpovedal, že to zvažovali. „Nakoniec sme zvolili formu nátlaku na dodávateľa,“ obhajoval sa exminister s tým, že podľa neho, ak by v tlaku na firmu pokračoval aj Jahnátek, potraviny by už boli dodané.

Jahnátek však trvá na tom, že chýbajúce potraviny sú výsledkom nezáujmu bývalého vedenia. „Simon by sa mal verejne ospravedlniť 87,5-tisícu občanov odkázaným na potravinovú pomoc, ktorí kvôli jeho zlému manažovania o tuto štátnu pomoc prišli,“ hovorí. Simon ho zase vyzval, aby sa ospravedlnil jemu aj Harajovi.

Agrorezort chce podľa ministra namiesto rozdávania novej pomoci radšej dodať aj zvyšných 3 500 ton múky a cestovín. Náklady na rozdávanie by podľa neho mal na seba zobrať štát. „Tlačíme teraz v rokovaniach na dodávateľa a distribútora, aby sa tých zostávajúcich 3 500 ton predsa len dodalo odkázaným občanom aj za cenu, že nám nebudú zo strany Európskej komisie uhradené distribučné poplatky,“ vysvetlil minister s tým, že Euromills už ustúpil a deklaroval záujem dodať aj zvyšný objem pomoci.

Premiér vraj už Jahnátkovi prisľúbil, že pokiaľ dôjde k zhode s dodávateľom, vláda vyčlení peniaze na dopravu a skladovanie potravín. Do rozdávania zvyšnej potravinovej pomoci by sa pritom mala zapojiť aj armáda.

Aj keď o pridelenie 45-tisíc ton obilia pre potravinovú pomoc požiadalo Slovensko Európsku úniu len v roku 2010 a vlani sa rozdávala prvýkrát, po tomto škandále s ňou krajina pravdepodobne skončí. Dnes by totiž vláda mala schváliť materiál, ktorý s ňou do ďalších rokov už neráta.

Podľa dosiaľ platných podmienok mali na potravinovú pomoc nárok ľudia odkázaní na sociálne dávky a penzisti s dôchodkom nižším ako 305 eur. Aj keď po 20 kg múky a 20 kg cestovín malo pôvodne dostať takmer pol milióna občanov, k asi 88-tisícom sa vôbec nedostala.