Na daniach štát okradli o milióny

vv, pk | 25.05.2012 12:43
Tibor Gašpar Foto:
Policajný prezident Tibor Gašpar
Vyše štyridsať ľudí, ktorí daňovými únikmi pripravili štát počas dvoch rokov o 20 miliónov eur, polícia obvinila zo založenia zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného.

Ide o príslušníkov troch zločineckých skupín z Bratislavy, východného Slovenska a Česka, ktorí neoprávnene vyžadovali vrátenie DPH alebo krátili platbu daní. Vo vyšetrovacej väzbe je sedem zo 43 obvinených.

„Vrcholoví manažéri jednej zo skupín sú už obvinení z legalizácie príjmov z trestnej činnosti,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Prvá sieť vznikla v roku 2007, neskôr začali spolupracovať s ďalšími dvoma skupinami, jednou z východného Slovenska, druhou z Bratislavy. „Niektoré spoločnosti vznikli len na to, aby prebehli obchodné aktivity a pomohli zakryť koncových hráčov,“ povedal policajný prezident. Iné firmy boli zapojené do tzv. karuselových podvodov, kde sa tovar dovezený zo zahraničia používa na daňové podvody tým, že prejde cez viaceré firmy, vyvezie sa znova do zahraničia a znovu sa vráti na Slovensko. Zločinecké skupiny obchodovali fiktívne s investičným zlatom, platinou, ryžou, cukrom, autosúčiastkami či masívnym drevom. Finančná správa už nariadila množstvo daňových kontrol.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že podvodov pri DPH je čoraz viac. „To, že teraz chytili 43 ľudí, je kvapka v mori, keďže je ich už neuveriteľne veľa. Keď sa ale policajti dostanú k jednému prípadu, kde sú fiktívne zmluvy, tak reťazec už zvyčajne ide veľmi rýchlo. Potom sa to už rozkrýva pomerne jednoducho, no problém je v tom, že polícia na to nemá kapacity. Treba na to totiž vyškolených ľudí, ktorí sa orientujú v účtovníctve. A takí polícii chýbajú,“ vraví.

Právnik Peter Zmeko vysvetľuje, že takéto podvody sa u nás dokazujú veľmi ťažko, lebo je priveľa podnikateľských subjektov, až 200-tisíc, a daňové úrady majú obmedzenú pôsobnosť. „Ak si niekto založí viacero firiem v rôznych krajoch, tak každá z týchto firiem podlieha daňovému úradu, ktorý má miestnu pôsobnosť. Kontrola u jednotlivých firiem môže dopadnúť dobre, pretože daňové úrady nevykonávajú medzi sebou krížovú kontrolu. Na to, aby sa zistilo, či k podvodom dochádza, by mal byť skontrolovaný celý reťazec naraz,“ povedal právnik. Podľa neho to nie je reálne, pretože štát nemá na to dostatok kontrolórov a tiež prispôsobený informačný systém.

Možnosťou, ako takýmto únikom zabrániť, je podľa neho modernizácia informačného systému daňových úradov, ktorý by vykonával krížovú kontrolu medzi daňovými úradmi. Tá je o to zložitejšia, ak sa fiktívne obchoduje s firmami v zahraničí. V takom prípade musí spolupracovať aj dotknutá krajina, pretože sa musí dokázať, že tovar nebol vyvezený. Firmy, ktoré okrádajú štát na vratkách DPH, políciu a daňovákov na seba upozornia väčšinou tak, že opakovane žiadajú o vrátenie vysokých súm.

Článok denníka Pravda nahradil pôvodnú agentúrnu správu