Krásna Hôrka dostane repliku pôvodnej strechy

odu | 08.06.2012 13:42
Krásna Hôrka Foto:
Hrad Krásna Hôrka pred požiarom. Nová strecha by mala byť replikou tej starej.
Hrad Krásna Hôrka dostane takú strechu, ako mal pred ničivým požiarom. Pamiatkari sa dohodli, že nová strecha bude replikou pôvodného zničeného krovu.

,,Podľa rozhodnutia pamiatkarov sa na strechu použije škridlová pálená krytina, ktorá bude mať tvar viedenskej škridly," uviedol generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka. Dodávateľa strechy pre Dolný a Stredný hrad vyberie špeciálne zložená komisia expertov. Hrad, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, poškodil v marci rozsiahly požiar.
Na hrade sa na opravách pracuje už dlhšie. V týchto dňoch sa pripravuje elektrická prípojka, pretože tá pôvodná je zničená a energiu zatiaľ zabezpečuje agregát. Elektrické vedenie povedie na skalnatom vápencovom brale. Momentálne sa robia výkopové práce na jeho osadenie. Hrad tiež vybavujú aktívnymi bleskozvodmi. Budúci týždeň budú pracovníci múzea čistiť hradné bralo od kríkov a zvyškov stromov, ktoré tam zostali po požiari. Takúto podmienku dostalo múzeum od konzorcia poisťovní. Podľa Púdelku dreviny budú preventívne odstraňovať aj na ostatných pracoviskách v správe Slovenského národného múzea.

Akú časť zo zbierkového fondu požiar poškodil a koľko bude stáť ošetrenie exponátov, ešte nie je známe. Revízia zbierok ešte nie je skončená. ,,Pre poisťovňu pripravujeme zoznam všetkých umeleckých diel a zbierok, ktoré boli poškodené požiarom, spolu s vyčíslením škody, ako aj zoznamy všetkých ostatných hnuteľných vecí, poškodených požiarom, s vyčíslením škody," uviedol Púdelka a dodal, že pre poisťovňu vyčíslia škody múzejní experti a odborní zamestnanci múzeí.

Časti objektu podľa neho po požiari stále vykazujú zmeny, robia sa preto dodatočné špeciálne sondy a odborné laboratórne testy. Až po všetkých expertízach z nich statik vypracuje odborný posudok. Verejná zbierka na obnovu hradu Krásna Hôrka pokračuje aj naďalej, dodnes sa vyzbieralo viac ako 96-tisíc eur.